Linkovi

U Srbiji još troje umrlih od koronavirusa, epidemiološka situacija se "stabilizuje"


Testiranje građana na koronavirus u Institutu Torlak
Testiranje građana na koronavirus u Institutu Torlak

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 158 zaraženih koronavirusom, na 10.571 testiranih, navodi se na sajtu covid19.rs. Umrle su još tri osobe, ukupno je od početka epidemije zabeleženo 684 smrtnih slučajeva.

Broj pacijenata na respiratoru je smanjen na 57, pokazuju zvanični podaci.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević ocenila je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je uočljiva stabilizacija epidemiološke situacije sa trendom pada broja obolelih, ali da se moraju poštovati sve preventivne mere.

Ona je rekla da se trenutno razgovara o potencijalnom popuštanju mera ako se nastavi ovakav trend, ali je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izneo drugačije mišljenje.

"Što se tiče popuštanja mera, važno je da budemo u dobroj situaciji kad krene škola kako bi virus što sporije ušao u škole. Zato sam za maksimalno kočenje tog popuštanja mera".

Kon je istakao da predstoje određene situacije u kojima može da skoči broj obolelih.

"Pred nama su rizične situacije vezano za dolazak studenata, kreće škola, imamo i dolazak turista iz inostranstva i to ćemo se pratiti".

Ipak, istakao je da građani koji su sada na odmoru neće morati da imaju negativan test po povratku iz inostranstva, ali da to ne može da garantuje da će biti slučaj i u narednom periodu ako se situacija pogorša.

Na pitanje novinara zašto na "crvenoj listi" zemalja koju je napravila Srbija nema BiH, epidemiolog Kon je rekao da mere prema Crnoj Gori i BiH "svakako imaju i političku dimenziju".

Kon je ranije za RTS rekao da bi za ukidanje testiranja za ulazak u Crnu Goru broj obolelih trebalo da bude 25 na 100 hiljada stanovnika i procenio da bi to moglo da bude za nedelju dana - ako se ovakav trend zadrži.

Crna Gora je otvorila granice za građane Srbije, a od danas su obnovljeni i letovi iz Beograda za Tivat i Podgoricu.

Hapšenje zbog falsifikovanja rezultata PCR testova

Šest osoba uhapšeno je zbog falsifikovanja dokumenata, kao i izrade lažnih rezultata PCR testova na korona virus, prenosi Fonet.

U saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal se navodi da se sumnja da su dokumenta falsifikovali od januara 2020. godine.

Osumnjičeni su za izradu falsifikovanih dokumenata naplaćivali naknadu u iznosu od 100 do 800 evra po dokumentu.

XS
SM
MD
LG