Linkovi

Crna Gora: Tri preminula, 50 novih slučajeva infekcije


ARHIVA: Žene sa maskama na licu na ulici u Podgorici (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA: Žene sa maskama na licu na ulici u Podgorici (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Zvaničnici zdravstva u Crnoj Gori saopštili su da su u protekla 24 časa preminula tri pacijenta pozitivna na koronavirus, dok je na uzorku od 301 testiranih građana registrovano 50 novih slučajeva infekcije.

“Nažalost, ni ovih proteklih 24 časa nisu prošli bez smrtnih slučajeva. Prijavljena su tri smrtna ishoda, kod pacijenata iz Nikšića rođenih 1941, 1929 I 1955. godine”, rekao je novinarima direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša.

Mugoša je naveo da je od početka juna preminula 71 osoba zaražena koronavirusom, dok je broj umrlih od početka epidemije u martu dostigao 80.

Prema njegovim riječima, prijavljen je oporavak 76 pacijanata, pa je trenutno u Crnoj Gori 1019 aktivnih slučajeva Kovida 19.

“Mi sad možemo govoriti o kontrolisanoj epidemiji, jer već deset dana imamo jedan nivo obolijevanja koji jeste visok, ali se ne mijenja naviše i za očekivati je da krene da ide nadolje”, rekao je Mugoša.

Direktor IJZ navodi da se “nastavlja nivo pozitivnih slučajeva između dvanaest i petnaest posto od svih testiranih”, kao i trend umiranja Kovid pozitivnih pacijenata, ocjenjujući da to znači da “epidemija i dalje traje, da je neumoljiva i da nas kažnjava za sve one propuste koje smo napravili”.

On je upozorio da “ponašanjima kao što su koncerti, privatne zabave, svadbe, neadekvanto ponašanje u kafanama i restoranima, prevelikim brojem druženja i nevođenje računa o fizičkoj distanci, stvaramo uslove da ova epidemija ne samo da se održava nego da može i da raste”.

“Zauzet je stav da se to neće tolerisati”, rekao je Mugoša.

Nacionalno koordinaciono tijelo za za zarazne bolesti korigovalo je ranije danas uslove ulaska u Crnu Goru rezidentima onih zemalja regiona koji su do sada mogli da uđu uz negativan PCR ili pozitivan ELISA IgM test.

Novom odlukom NKT-a, građani BiH, Albanije i Kosova, iz kojih je do sada bilo moguće ući sa negativnim serološkim testom, do daljnjeg će u Crnu Goru moći da ulaze i sa negativnim ELISA IgM i negativnim ECLIA testom.

Nacionalno koordinaciono tijelo je saopštilo da se epidemiološka situacija konsolidovala, ali da najveću prijetnju koja može da vodi u ponovnu eskalaciju infekcije predstavljaju nedozvoljena i epidemiološko izuzetno rizična okupljanja u organizaciji SPC i pojedinih političkih aktera.

NKT je ocijenilo da okupljanja SPC, poput litije u Beranama održane u nedelju uveče, direktno doprinose rastu broja zaraženih, i ugrožavaju živote njihovih učesnika, kao i njihovih porodica i svih građana, poručujući da organizatori takvih okupljanja snose direktnu odgovornost za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG