Linkovi

U Srbiji novozaraženih 108, preminula četiri pacijenta


Arhiva: Konferencija za štampu Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa
Arhiva: Konferencija za štampu Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa

U Srbiji su u poslednja 24 sata, do utorka u 15 sati, četiri pacijenta umrla od koronavirusa, dok je 108 novozaraženih od 9.186 testiranih osoba, saopštio je danas državni krizni štab.

Do sada je od korona virusa umro 681 zaraženi, a procenat smrtnosti je 2,28 odsto.

U bolnicama je trenutno 1.507 zaraženih, od kojih su 64 na respiratorima.

Ukupan broj testiranih je od izbijanja epidemije 821.106, a registrovanih slučajeva je 29.890.

Jedan zaraženi đak neće značiti prekid nastave za ceo razred

Nastava u školama se neće prekidati, ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu, mada će u tom slučaju ostatak razreda biti testiran, ali neće biti izolovan, već će nastaviti rad, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu, bez obzira da li je i sam zaražen, rekao je Tiodorović za Blic.

Kako je objasnio đak će biti udaljen iz razreda sve dok se oboleli iz njegove porodice ne izleči i dok se ne utvrdi da i dete nije zaraženo.

Tiodorović je istakao da se "ne treba plašiti polaska u školu u septembru" i najavio da će prosvetnim radnicima, u dogovoru sa školskim lekarom, biti objašnjeno kako da se ponašaju, prepoznaju simptome virusa i kako đacima da mere temperaturu.

"Ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete", rekao je Tiodorović.

Ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a škola to sazna, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu sa ostalom decom, "dok se ne steknu uslovi".

Tiodorović je rekao da u tom slučaju celo odeljenje neće ići u izolaciju, nego će se pratiti određena deca, da će biti obavljeno testiranje i da škola "nastavlja dalje".

Zadatak svakog roditelja je , izričit je Tiodorović, da pošalje zdravo dete u školu, što znači da ono nema "nikakve tegobe, ni temperaturu, ni gušobolju, ni dijareju ili bilo koji drugi problem".

On je naveo da bi škola trebalo da uputi đake kako da se ponašaju i da učenici već na prvom času moraju da dobiju informacije o maskama, fizičkoj distanci i dezinfekciji i pranju ruku, preneo je FoNet.

Radovanović: Među mogućim razlozima za pad broja obolelih - i njihovo lažiranje

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanović kaže da se nagli pad broja novoobolelih od korona virusa može objasniti na tri načina, pri čemu je jedan od njih taj što je Crna Gora u subotu otvorila granice za srpske državljanje, uz uslov da imaju negativan PCR test.

“Sad se mogi zdravi ljudi testiraju na koronavirus, jer žele da idu u Crnu Goru i to sve ulazi u statistiku”, objasnio je Radovanović za Nova.rs.

Među razloge naglog pada novoobolelih on je uvrstio i to "što se ne zna koji su sve testovi ušli u zbir – tu se računaju i PCR testovi, i serološki testovi, i oni koji se testiraju zbog simptoma, i oni koji rade kontrolne testove”.

Kao treći, i možda najvažniji razlog, Radovanović navodi lažiranje podataka.

“U zvanične podatke odavno ne verujem. Koji su pravi brojevi to znaju oni koji u njih imaju uvid, a ja svakako nisam jedan od njih”, objasnio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, “jasno je da se broj novoobolelih smanjuje, ali pravo stanje svakako nije ono što se prikazuje”.

Na pitanje koji motiv imaju Vlada i Krizni štab da lažiraju podatke, s obzirom na to da su izbori prošli, Radovanović je odgovorio da je u pitanju ugled u svetu.

“Međutim, nisu nikog uspeli da prevare, svi su ih odavno provalili. Mađarska nam je zatvorila grance u trenutku kad zvanični podaci nisu prikazivali veliki procenat obolelih”, zaključio je Radovanović.

Lončar: Bolnice se skidaju iz kovid sistema

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u utorak da će Kliničko-bolnički centar Zvezdara od srede ući u pun non-kovid kapacitet i da će dežurati 24 sata, kao i da su se u redovan sistem rada vratile Klinika za dermatovenerologiju i Institut za reumatologiju.

Lončar je naveo da će od srede bez pacijenata ostati Ortopedska bolnica Banjica i da će u narednih "četiri do pet dana" trajati pripremanje i dezinfekcija te bolnice za vraćanje u normalan sistem rada i prijem prvih ortopedskih pacijenata.

Kako je Lončar naveo, "ako bude sve u redu" iz sistema kovid bolnica će izaći Medicina rada i bolnica u Mladenovcu, "ali samo ako rezultati budu bolji nego što su danas".

Lončar je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da su "rezultati, odnosno brojevi koji se objavljuju" bolji nego što su bili u prethodnom periodu.

On je istakao da nije zadovoljan brojem pregleda i da je taj broj u Beogradu između 1.500 i 1.600, da to traje danima i da mu se "ne sviđa" što taj broj ne opada. Smanjuju se "drugi brojevi u vezi sa pozitivnim pacijentima, respiratorima i manje umrlih", rekao je Lončar i naglasio da je dobro što je sve više izlečenih pacijenata i slobodnih mesta.

XS
SM
MD
LG