Linkovi

Epidemiolozi za dugu zabranu kretanja za 1. maj, o tome će još raspavljati Krizni štab


Penzioneri mogu da izlaze svakog dana u trajanju od jednog sata za vreme policijskog časa (Foto: AP/Darko Vojinović)

U Srbiji je registrovano 227 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj 8.724. U poslednjih 24 sata preminulo još pet osoba, ukupan broj preminulih je 173.

Izlečeno je 1.292, sa respiratora je skinuto 39 osoba, a 78 ih je i dalje na mehaničkoj ventilaciji.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da smanjen broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima ukazuje na pozitivan trend, ali da su problematički manji gradovi gde ima više pozitivnih.

Ublažene mere, pooštrena zabrana kretanja?

Od ove nedelje je dozvoljen boravak u parkovima i na šetalištima, dozvoljeni su sportovi na otvorenom. Dozvoljen je rad kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama, pijacama na zatvorenom.

Od 4. maja kreće gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, od 8. maja u Beogradu i Nišu.

Aviosaobraćaj bi mogao da počne da se odvija 18. maja, iako još nisu poznata pravila pod kojima će se leteti. Oni koji ulaze u zemlju ići će u karantin 14, umesto 28 dana.

Vrtići počinju da rade 11.maja.

Od 4. maja počinju da rade kafići i restorani, 8. maja tržni centri.

Zabrana kretanja za prvomajske praznike trebalo bi da bude duga 83 sata i epidemiolozi su rekli da je njihov stav čvrst - da ta mera treba da ostane na snazi.

"O tome će se još raspravljati, vidim i večeras, a i sutra na Kriznom štabu", rekao je doktor Predrag Kon.

Beograđani uoči još jedne višednevne zabrane kretanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Epidemiolozi napominju da su mere opreza veoma važne - da se mora održavati fizička distanca, kao i da nošenje maski u zatvorenim prostorima ima smisla.

EU podržava Zapadni Balkan sa 3,3 milijarde evra

Evropska komisija najavila je paket finansijske podrške vredan 3,3 milijarde evra da bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

"Ovaj paket je namenjen za zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije koronavirusa kao i za pomoć u oporavku društava i privrede", dodaje se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG