Linkovi

Značajno ublažavanje mera, preminulo još šest ljudi, novozaraženih 222


Frizerski saloni među prvima su otvoreni u procesu olakšavanja restriktivnih mera, koje su uvedene u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 27. aprila 2020. (Foto: AP/Darko Vojinović)

U Srbiji je u 24 sata između ponedeljka i utorka popodne od posledica koronavirusa umrlo još šest ljudi, čime se broj žrtava povećao na 168 ljudi, saopšteno je na konferenciji za novinare kriznog štaba.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je registrovano 222 novozaraženih i da je ukupan broj zaraženih sada 8.497.

Prema njenim rečima, u bolnicama se nalazi 2.517 ljudi, a 79 pacijenata je na respiratoru.

Za sada je izlečeno 1.260 ljudi.

Ublažavanje mera

Kako je saopštio epidemiolog Branislav Tiodorović, od danas, u Srbiji je dozvoljen boravak u parkovima i na šetalištima, uz pridržavanje mera distanciranja.

Dozvoljavaju se treninzi na otvorenom, a odluka za sportove u zatvorenom prostoru biće uskoro doneta.

U Novom Sadu i Kragujevcu gradski prevoz biće omogućen od ponedeljka, 4. maja, dok će u Beogradu i Nišu početi u petak, 8. maja, ali uključivanje klimatizacije u vozilima gradskog prevoza neće biti dozvoljeno.

Železnički i drumski prevoz putnika počinje od ponedeljka, 4. maja.

Kafići i restorani otvaraju se od 4. maja, s tim da će se u baštama poštovati mere socijalne distance, a u zatvorenim prostorijama sve preporuke koje su poznate.

Tržni centri počinju da rade 8. maja, uz poštovanje držanje distance i koršćenje dezinfekcionih sredstava, kao i uz nošenje maski i rukavica.

Vrtići se otvaraju 11. maja uz "dobru pripremu", rekao je Tiodorović, kao i boravak u školama za decu do 12 godina.

Vrtići i školski produženi boravci neće raditi punim kapacitetom, već će biti otvorena oko trećina njih, kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade, a nemaju kome da ostave malu decu.

Bilo bi dobro, dodao je Tiodorović da poslodavci organizuju rad u firmama tako da neko od roditelja može da ostane s detetom.

Tiodorović je naveo da će biti moguće da aviosaobraćaj u Srbiji počne 18. maja.

Zaraženo 567 korisnika staračkih domova

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo 567 korisnika i 130 zaposlenih.

U saopštenju se navodi da je izlečeno 89 korisnika i 40 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, a zaposleni ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ukupan kapacitet u državnim ustanovama je 14.512 korisnika, dok privatne ustanove te namene imaju kapacitet 8.617 korisnika, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG