Linkovi

U Srbiji u 24 sata preminulo sedam osoba, "najteža noć do sada"


Penzioneri sa zaštitnim maskama u dozvoljenoj šetnji tokom trajanja zabrane kretanja za ostale kategorije stanovništva, u sklopu borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, u Beogradu, Srbija, 24. aprila 2020. (AP Photo/Darko Vojinović)

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo sedam ljudi, četiri muškarca i tri žene, saopštio je na redovnoj konferenciji za štampu Kriznog štaba dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodajući da je prethodna noć bila jedna od najtežih od izbijanja krize. U Srbiji od ponedeljka sledi dalje ublažavanje uvedenih mera, ali iz struke stižu i upozorenja da virus, zapravo, nije pokazao znake slabljenja.

Do 15 sati u subotu registrovano je ukupno 7.779 potvrđenih slučajeva Kovida 19.

Od poslenjeg obavljivanja podataka, testirana je 5.051 ostoba, od kojih je 296 bilo pozitivno.

Ukupno je hospitalizovano 3.135, kazao je Gojković. Na respiratoru je 91 osoba. Ukupno je testirano 59.938 osoba koje su ispunjavale kriterijum definicije slučaja

Ukupno je preminula 151. osoba, a izleženo je 1.152.

Negotin novo žarište

"Iza naš možda najteža noć od početka krize, imamo sedam smrtnih slučajeva", kazao je Gojković naglašavajući da nakon noći nije bilo novih smtnih slučajeva.

"Pada u oči da smo u 24 sata uspeli da testiramo više od 5.000 osoba. To je prvi put da sm imali tako veliki broj", kazao je on nastavljajući da to jasno pokazuje odnos institucija i državne strukture, kao i da šalje poruku da "nećemo ništa da krijemo".

Ocenio je da je situacija u Novom Sadu dobra, da je u Beogradu stabilizovana, ali "daleko od idealne". Dodao je da je u Nišu situacija pod kontrolom, ali da je potrebna "još veća odgovornost građana Južne Srbije".

"Problem je to što smo u 24 sata imali 26 pozitivnih u Negotinu, to je novo žarište", rekao je on naglašavajući da su sve epidemiološke ekipe poslate u taj grad. "Pretpostavljamo da je u pitanju deo u vezi sa gerantološkim centrm u Negotinu", objasnio je on i najavio precizije rezultate uskoro.

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je na današnji dan prisustvo Kovida 19 registrovano kod 531 korisnika socijalnih ustanova u zemlji i kod 131 zaposlenog.

Ukupan broj izlečenih u tim ustanovama je 55, kao i 10 zaposlenih.

U toku policijski čas, penzinerima dozvoljena šetnja

Penzionerima je dozvoljeno da izađu iz kuća i stanova u šetnju na po jedan sat, ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja, u petak u 18 i u nedelju.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u subotu da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas koji može da se očekuje na jesen ili na zimu.

"Posmatrano na našoj teritoriji sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa", rekao je on, ali je dodao da je "sgurno" da možemo da očekujemo povratak virusa na jesen ili poznu jesen, ili na zimu sledeće godine.

Penzioneri sa zaštitnim maskama rekreiraju se tokom dozvoljene šetnje, za vrene trajanja zabrane kretanja za ostale kategorije stanovništva, u sklopu borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, u Beogradu, Srbija, 24. aprila 2020. (AP Photo/Darko Vojinović)
Penzioneri sa zaštitnim maskama rekreiraju se tokom dozvoljene šetnje, za vrene trajanja zabrane kretanja za ostale kategorije stanovništva, u sklopu borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, u Beogradu, Srbija, 24. aprila 2020. (AP Photo/Darko Vojinović)

Kon je za TV Prva naveo da se moramo vratiti u život i da bi bilo jako loše da se ponovo jave obolevanja i ubrzanja prenošenja.

"Sve zavisi (od toga) da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru", istakao je Kon.

Na pitanje da li je dobro da se jedan deo dece zarazi tokom leta, kaže da bez kolektivnog imuniteta nema prestajanje epidemije.

"Da li će kolektivni imunitet da se stekne prirodno prokužavanjem ili vakcinacijom, to je dobro poznato u medicini. Za decu sigurno neće biti vakcinacije jer je ova bolest izuzetno blaga za njih. Deca moraju da se prokuže. Do prokužavanja bi u svakom slučaju došlo, samo se ubrzava u školi", objasnio je Kon.

On je najavio da se tokom leta planira testiranje velikog uzorka populacije, dodavši da nije verovatno da će ostati karantin za ljude koji dolaze iz inostranstva.

Dalje ublažavanje mera

Kako je rekao Predrag Kon na redovnoj konferenciji za štampu u petak, Vlada Srbije odlučila je i da će penzioneri sledeće nedelje, od 27. aprila, za šetnju imati jedan sat od 18 do jedan sat ujutru.

Prema njegovim najavama, od 27. aprila počeće i međugradski saobraćaj, kao i da je Vlada Srbije usvojila ublažavanje još nekih mera.

Ne očekuje se da će do leta apsolutno sve mere biti ukinute, rekao je Kon, i objasnio da ovaj rizik koji sada postoji je više desetina puta manji nego što je bio u svom maksimumu i dalje se spušta.

Kada se skinu mere, onda će se davati preporuke, ali će ostati zabrane javnog okupljanja, rekao je Kon.

Penzioneri sa zaštitnim maskama u dozvoljenoj šetnji tokom trajanja zabrane kretanja za ostale kategorije stanovništva, u sklopu borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, u Beogradu, Srbija, 24. aprila 2020. (AP Photo/Darko Vojinović)
Penzioneri sa zaštitnim maskama u dozvoljenoj šetnji tokom trajanja zabrane kretanja za ostale kategorije stanovništva, u sklopu borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, u Beogradu, Srbija, 24. aprila 2020. (AP Photo/Darko Vojinović)

Epidemiolog Zoran Radovanović: Virus nije oslabio

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio.

"On uopšte nije oslabo, nema nikakvih dokaza", izjavio je on za N1.

Virulencija koronavirusa, njegova patogenost, je ista kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala, dodao je. Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu, upozorio je on i dodao da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.

Radovanović, komentarišući najavljeno ublažavanjem mera od ponedeljka, kaže da je i vreme bilo da se krene s tim, posebno sa onim najrestriktivnijim. "Jedino što tome mora da se pristupi postupno, fazno i mudro, bez pritisaka sa strane i da se razvuče na više sedmica", dodaje.

Radovanović ocenjuje da se situacija u Srbiji još nije stabilizovana, da je još rovita.

Ako dođe do ponovnog povećanja učestalog javljanja bolesti, kaže dr Radovanović, to će biti zasigurno drugi talas. "Naš cilj je da do drugog talasa ne dođe pre pozne jeseni. Ako bismo vrlo nepromišljeno i olako relaksirali sve mere, moglo bi da se desi da u junu već dođe do drugog talasa. Mora razumno da se postupa", naglašava epidemiolog.

Dr Radovanović naglašava da je u Srbiji epidemijski vrh postignut mnogo kasnije nego u nekim susednim zemljama, pa navodi da je u Beogradu bio najveći broj obolelih 16. aprila, u Nišu 17, konstatujući da je to relativno skoro.

"Austrijanci su čekali 20 dana posle tog epidemiološkog vrha da počnu sa relaksacijom mera", ističe.

Austrija nudi pomoć

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa austrijskim ministrom za Evropu, integracije i spoljne poslove Aleksanderom Šalenbergom koji je ponudio da, ukoliko postoji potreba, Austrija preuzme na dalje lečenje pacijente obolele od kovida iz Srbije koji su u teškom stanju i nalaze se na intenzivnoj nezi, saopštilo je danas Ministarstvo.

U telefonskom mrazgovoru sa Dačićem, austrijski ministar najavio pomoć koju je Austrija spremna da uputi Srbiji u vidu medicinske opreme i sredstava za opremanje privremenih bolnica.

Šalenberg je istakao da je i u ovim teškim trenucima, kada su sve zemlje fokusirane na borbu sa korona virusom, saradnja sa zapadnim Balkanom i dalje visoko na listi prioriteta Austrije.

Dačić je zahvalio na najavljenoj pomoći i rekao da će nadležnim institucijama preneti spremnost Austrije da pomogne u lečenju najtežih bolesnika.

Ministri su izrazili nadu da će se svet uskoro izboriti sa ovom opakom bolešću i složili se da je već sada potrebno započeti sa pripremama kako bi nakon ublažavanja mera u obe države obnovile aktivnosti u punom kapacitetu.

XS
SM
MD
LG