Linkovi

Krizni štab: Apel da se izdrži kod kuće za praznike


Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab
Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević, Foto: video grab

U Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena još 233 pozitivna slučaja na kovid 19, a preminulo je šest pacijenata, što je ukupno 162 ljudi, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Testirano je još 3.614 osoba, od čega je 233 uzorka pozitivno, a na respiratoru je 85 osoba, rekla je ona na redovnoj konferenciji za medije. Ukupno je u Srbiji testirano 67.917 ljudi, rekla je Kisić Tepavčević.

Hospitalizovan 2.701 pacijent, a ukupno je izlečeno 1.209 ljudi.

Struka apeluje na građane

Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja, zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend apelujem da budemo strpljivi, rekla je Tepavčević.

"Bez obzira kakva će biti odluka državnog vrha, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethnodnih dana, jer izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je objasnila, takva disciplina je potrebna kako bismo stekli kolektivni imunitet i kako bismo ušli spremniji u neke buduće dane.

Od danas rade kladionice, teretane, fizeri

Od danas su otvoreni frizeri i kozmetički saloni, ali i teretane i kladionice, a pravila su slična za sve - poštovanje fizičke distance i obavezne zaštitne opreme.

Svi koji se bave igrama na sreću mogu da nastave da rade, ali samo u objektima čija površina nije veća od 400 kvadratnih metara i pod uslovom da primenjuju sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja korona virusa i osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga.

U odluci objavljenoj u Službenom glasniku precizira se da u prostoriji mora biti ograničen broj lica, da se mora poštovati stalna socijalna distanca, odnosno međusobno rastojanje između dva lica od najmanje dva metra.

Takođe, obavezna je upotreba zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica, kako od strane zaposlenih tako i od korisnika usluga.

XS
SM
MD
LG