Linkovi

Krizni štab: Epidemija pod kontrolom, ali nema opuštanja


Arhiva - Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine tokom epidemije koronavirusa, u Novom Sadu, 2. aprila 2020. (Foto: Reuters/Feđa Grulović)
Arhiva - Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine tokom epidemije koronavirusa, u Novom Sadu, 2. aprila 2020. (Foto: Reuters/Feđa Grulović)

U poslednja 24 sata, od utorka do srede u 15 sati, u Srbiji je testirana 3.281 osoba, 224 je pozitivno, dok su preminule četiri osobe.

Kako je na redovnoj konferenciji za štampu Kriznog štaba Vlade Srbije saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ukupno je hospitalizovano 3.266 ljudi, na respiratorima se nalazi 103, a sa njih je skinuto 73 ljudi.

Ukupno je testirano 48.636 osoba, premiunulo je 134, dok je izlečenih 1.025.

Pozitivnih zdravstvenih radnika ima 622, dok je 420 njih na bolničkom lečenju. Zdravstveni radnici čine 8,24 odsto celokupnog broja zaraženih.

U gerantološkim centrima 493 je pozitivno, uz 111 zaposlenih.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović rekao je da su ovi rezultati dobri i da pokazuju da preduzete mere daju rezultate.

"Bitno da imamo sve manje i manje zaraženih, ali ne treba se ni u kom slučaju zavaravati i pomisliti da je epidemija zastavljena", kazao je on, naglašavajući da treba vremena kako bi se zadržali ovakvi rezultati.

Imunolog Srđa Janković takođe je rekao da je tok epidemije sada pozitivan, ali da se mora nastaviti "ako je moguće još čvršće" sa sprovođenjem mera.

"Vrlo je opasna misao da smo pobedili u ovom trenutku", naglasio je on.

Ponovo rade pijace

U Beogradu i drugim gradovima Srbije u sredu su ponovo otvorene pijace, koje su nedeljama zatvorene u sklopu borbe prtiv širenja epidemije koronavirusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je danas zadovoljstvo time i podsetio da samo nisu otvorene Paliluska i pijaca kod Starog Merkatora, te da će radno vreme biti od 7.00 do 15.00.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, Vesić je rekao da se pijace dezinfikuju hlorom ujutro pre rada i uveče posle rada.

Sve tezge su zaštićene folijama i ne sme da bude dodira između kupca i prodavca.

Prodavci i kupci moraju da imaju maske i da drže fizičku distancu od dva metra, rekao je Vesić.

Prva šetnja penzionera od uvođenja vanrednog stanja

Takođe, stariji od 65 godina u gradovima i 70 u ruralnim sredinama u Srbiji su u utorak prvi put od uvođenja vanrednog stanja mogli da izađu u šetnju.

Na Dunavskom keju u Beogradu bila je gužva, a penzioneri su za Glas Amerike ispričali kako se osećaju u prvoj šetnji:

Prva šetnja penzionera od uvođenja vanrednog stanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Novozaraženih 260, preminulo još pet osoba

U utorak popodne je saopšteno da je u prethodna 24 sata u Srbiji od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 130.

Potvrđeno je novih 260 slučajava COVID-19, što je ukupno 6.890 registrovana slučajeva zaraze, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U poslednja 24 sata testirani su uzorci 3.543, od kojih je 260 bilo pozitivno na koronavirus. Hospitalizovano je ukupno 3.660 pacijenata, do se na respiratoru nalazi 101 pacijenat, saopšteno je na redovnoj konferenciji za štampu Kriznog štaba.

Ukupan broj izlečenih pacijenata je 977. Do 15 časova 21. aprila 2020. godine u Srbiji testirano je ukupno 45.355 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

XS
SM
MD
LG