Linkovi

U Srbiji pada broj obolelih, policijski čas tokom celog vikenda


Penzionerima je dozvoljena šetnja tri puta nedeljno tokom policijskog časa
Penzionerima je dozvoljena šetnja tri puta nedeljno tokom policijskog časa

U Srbiji je u protekla 24 sata zabeleženo još 162 obolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj inficiranih 7276. Preminulo je još pet osoba, ukupan broj umrlih od je 139. Izlečeno je 1063 ljudi, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

"Rezultati pokazuju da izlazimo iz ove situacije", rekao je doktor Predrag Kon i dodao da su ekcesi sve manje mogući jer je nadzor sve bolji i spušta se aktivnost virusa, odnosno izlazi se iz epidemijskog stanja.

"Da li je to posledica slabljenja virusa ili naših mera, to će pokazati vreme", kazao je Kon uz objašnjenje da se pandemija na globalnom nivou tek zahukvata i prelazi na južnu hemisferu gde su zdravstveni sistemi mnogo slabiji.

Važno je motriti na uvezene slučajeve i zato je potrebno napraviti plan pre otvaranja granica, rekao je Kon.

Obolelo je i 662 zdravstvenih radnika, među njima je i 12 zaposlenih u Institutu za onkologiju u Beogradu, rekli su u Kriznom štabu.

Epidemiolozi su objasnili da u zavisnosti od zdravstvene ustanove postoje četiri različita stepena zaštite, te da medicinsko osoblje u bolnicama koje ne tretiraju obolele od Kovida 19 - poput Instituta za onkologiju - "ne moraju da nose skafandere jer to nije svrsishodno".

Policijski čas od petka do ponedeljka

Za predstojeći vikend u Srbiji neće biti popuštanja mera i zabrana kretanja će verovatno ponovo biti od petka u 6 popodne do ponedeljka u 5 ujutru, rekao je predsednik Srbije Aleksadar Vučić.

"Verujem da Vlada neće menjati odluku i da će zabrana kretanja biti od petka do ponedeljaka u 5 ujutru", rekao je Vučić na otvaranju nove bolnice u Vojno-medicinskom centru Karaburma, prenosi Fonet.

On je rekao i da su lekari za to da se zabrana kretanja produži za još dve nedelje, posebno vikendom.

Predsednik Srbije kaže da "testovi od noćas pokazuju da se epidemija smiruje" i da je veliki uticaj na to imala trodnevna zabrana kretanja za Uskrs proteklog vikenda.

Doktor Kon je rekao da misli da je "logično da za 1. maj bude na snazi zabrana kretanja", ali da se o tome još nije raspravljalo.

Stigla pomoć iz EU

Minstarstvo za evropske integracije saopštilo je da je stigao deo pomoći EU - stotinu koncentratora kiseonika namenjeni za bolničko lečenje pacijenata obolelih od Kovida 19.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je je do sada iz Evrope isporučeno 100 kontejnera za trijažu, 800 hiljada maski i 300 beskontaktnih termometara, a da se u narednom periodu očekuju i respiratori, monitori, reagensi za testove i druga medicinska oprema.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da Unija pruža pomoć Srbiji zahvaljujući paketu za hitno reagovanje u iznosu od 15 miliona evra, kao i da pomaže Srbiji u transportu i nabavci medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG