Linkovi

Kisić Tepavčević: Bliži se kraj borbe protiv koronavirusa


Zvanični sat Kriznog štaba za borbu protiv epidemije Covid19.rs, sa podacima od 19. aprila 2020.
Zvanični sat Kriznog štaba za borbu protiv epidemije Covid19.rs, sa podacima od 19. aprila 2020.

Članica zdravstvenog Kriznog štaba dr Daria Kisić Tepavčević izjavila je u nedelju uveče da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeći vikend, ali da se broba protiv koronavirusa "bliži kraju" i da će se uskoro "brojati danima".

Sa stručnog aspekta i sledeći vikend nam je ključan, ali vidimo kraj, treba samo da budemo strpljivi. Broji se u danima, rekla je Kisić Tepavčević, ne odgovorivši direktno na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas.

Ona je za RTS potvrdila da će, uprkos i dalje visokom broju registrovanih slučajeva zaraze, od utorka početi postepeno prilagođavanje mera i postupna normalizacija života.

"U interesu je svake države da se normalizuje život i sa ekonomskih aspekata, ali - da ne bude zabune i komentara - najnoviji podaci se ne mogu gledati samo kroz apsolutne brojeve. Povećavanjem broja testiranih povećava sei broj inficiranih, ali je za nas značajan pokazatelj visok procenat osoba koje imaju asimptomamtsku ili vrlo blagu kliničku sliku", rekla je ona.

Kisić Tepavčević je objasnila da su dva uzastopna negativna nalaza na testu i dalje ključno merilo oporavka pacijanata od kovida 19, ali da se sad primenjuje "naknadna dinamika" otpuštanja iz bolonica - jedan negativan test, plus dve sedmice kućne samoizolacije.

Na taj način se oslobađaju bolnički kapaciteti za teže bolesnike, rekla je Kisić Tepavčević.

Preminulo još pet osoba, ukupno 122, novozaraženih u Srbiji 324

U Srbiji je od subote do nedelje popodne od koronavirusa umrlo pet osoba, što broj je broj preminulih u epidemoji poiglo na 122, a prisustvo zaraze je potvrđeno kod još 324 osobe, saopšteno je danas na zvaničnom sajtu Kriznog štaba covid19.rs.

Od petka u 15:00 časova testirane su 2.673 osobe, do sada je ukupno zaraženo 6.318 ljudi, a od početka epidemije testirano je njih 38.701.

U bolnicama je 3.900 zaraženih, od kojih je na respiratorima 120 pacijenata, a od početka epidedmije izlečene su 753 osobe.

Procenat smrtnosti u odnosu na ukupan broj zaraženih je 1,93 odsto.

Krizni štab danas, kako je najavljeno, nije održao redovnu konferenciju za medije, zbog proslave Uskrsa, a u ponedeljak će nastaviti i dalje bez prisustva novinara kojime je ostavljena jedina mogućnost da pitanja postavljaju unapred, elektronskom poštom.

Zbog kršenja policijskog časa ukupno kažnjeno 4.650 ljudi

Od uvođenja restruktivni mera u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa, zbog kršenja zabrane kretanja kažnjeno je 4.650 osoba, u proseku 59 na 100.000 ljudi, izjavio je u nedelju ujutro direktor policije Vladimir Rebić.

On je za RTS rekao da je od početka zabrane kretanja u petak u 17.00 bilo dosta posla za policiju pošto su građani bili "nešto manje disciplinovani" nego proteklih vikenda, te je do jutros u sedam časova kažnjeno je 425 ljudi što je oko devet odsto više u odnosu na prošli vikend.

Zabrana kretanja, tvrdi Rebić, najviše se krišila u Pančevu, Valjevu i Кikindi, a najmanje u Prijepolju, Somboru i Кragujevcu.

On je dodao da ima neočekivano mnogo povratnika, odnosno onih koji su više puta prekršili zabranu kretanja, a dve osobe su meru prekršile četiri puta, šest osoba je tri puta kažnjeno, a 19 osoba dva puta.

Rebić je rekao da je jedan gradjanin u roku od 15 dana četiri puta prekršio propise, a pored novčane kazne osuđen je i na 60 dana zatvora i sada je u Padinskoj Skeli.

Postepeno ublažavanje mera

Policijski čas u Srbiji od utorka će trajati jedan sat manje - od 18 do pet časova ujutru, izjavio je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će penzioneri u periodu od 18 sati do jednog časa ujutru moći da idu u polučasovnu šetnju.

Predsednik Srbije je najavio i skoro otvaranje radnji i drugih objekata.

"Od utorka će biti otvorene zanatske radnje, obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala. Frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade iza 27. aprila ali uz posebnu zaštitu. Planiramo otvaranje restorana i kafića u periodu od 3. do 10. maja ali uz pravljenje distance. Međutim, ako krene lošije, povući ćemo sva ublažavanja mera i vratiti na postojeće“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je ublažavanje i drugih mera uvedenih zbog širenja Kovida 19.

"Ukoliko ne budemo imali rast novozaraženih i ako sve to bude u redu, onda ćemo ići da svakog dana penzioneri mogu da izađu da šetaju po pola sata, umesto samo utorkom, petkom i nedeljom. U roku od sedam do deset dana treba da se obezbedi parlament Srbije, da dobiju sva zaštitna sredstva i da se zakaže sednica Skupštine. Pozivam i sve građevinare da od utorka krenu punom parom na posao", rekao je

XS
SM
MD
LG