Linkovi

U Srbiji 5.690 obolelih od Kovida 19, počinje terapija krvnom plazmom


Lečenje obolelih od Kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodine
Lečenje obolelih od Kovida 19 u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je od koronavirusa obolelo 5.690 osoba, pošto su u proteklom danu registrovana 372 nova slučaja. Preminulo je još sedam osoba, pa je ukupan broj umrlih 110.

Hospitalizovano je 3.765 obolelih, a na respiratoru je 122 pacijenata. Broj obolelih zdravstvenih radnika je 616.

Ukupno je testirano 32.566 osoba, a izlečeno je njih 534, saopšteno je na redovnoj konferenciji.

Počinje terapija krvnom plazmom

U Srbiji je počela terapija krvnom plazmom u lečenju Kovida 19, rekla je premijerka Ana Brnabić na zvaničnom početku kampanje „Doniraj plazmu, spasi život“ i pozvala sve one koji su izlečeni od koronavirusa da daju krv i pomognu u lečenju ostalih.

Krvna plazma prvi put je upotrebljena za lečenje pacijenata koji je smešten na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Institut za transfuziju krvi počeo sa prikupljanjem plazme onih koji su ozdravili od Kovida 19, potvrdila je direktorka te institucije Vesna Mijucić.

Ona je objasnila da davaoci mogu da budu od osobe 18 do 60 godina, teže od 60 kg, koje imaju dva negativna nalaza na Kovid 19.

„21 dan od drugog negativnog nalaza javljaju se Institut za transfuziju i opet se testiranju, i ako je taj nalaz negativan onda se radi laboatorijski pregled osobe da bi se utvrdilo da li bi mogla da bude davalac plazme“, objasnila je Mijucić i rekla da ima dosta njih koji su se prijavili da daju plazmu.

„Antitela iz plazme su pomoć imunom sistemu osobe koja se bori protiv bolesti“, rekla je Mijucić.

Kon za N1: Važne odluke posle 1.maja

Član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da će epidemiološka situiacija u Srbiji biti "značajno bolja" za oko za dve nedelje, krajem aprila ili početkom maja. On je za televiziju N1 rekao da broj zaraženih procentualno opada i da se posle 1. maja mogu očekivati neke "krucijalne odluke".

Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je Kon i istakao da to ukazuje da virus gubi snagu.

U Srbiji se već tri dana zaredom registruje više od 400 novo obolelih od Kovda 19, ali je, kako je objasio Kon za N1, dinamika takva jer je testiranje mnogo masovnije - od 1500 prešlo se na više od 3000 testova dnevno.

"Pozitivna molba" patrijarha SPC

Kon je kao "veoma pozitivnu" ocenio molbu patrijarha Irineja vernicima da se u vreme uskršnjih prazika pridržavaju mera u borbi protiv širenja koronavirusa i istakao da je važno što je patrijarh podržao odluku stručnjaka da se na Uskrs ne ukida zabrana kretanja i dozvoli prisustvo na liturgijama.

"Mislim da je učinjeno ono što je moralo biti učinjeno. Sve ostalo ćemo videti. Ne može se protiv nekih ubeđenja i uverenja na silu, ali je bitno da je izrečeno ono što je izrečeno", rekao je Kon.

Za sve građane Srbije uskoro počinje najavljena zabrana kretanja - od petka u 5 popodne do utorka u 5 ujutru, iako na sajtu Vlade Srbije ne postoji zvanična informacija da je Vlada usvojila novi termin zabrane kretanja.

XS
SM
MD
LG