Linkovi

Tramp o koronavirusu: Rizik i dalje nizak, Pens zadužen za odgovor SAD


Putnici napuštaju aerodrom u Los Anđelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)
Putnici napuštaju aerodrom u Los Anđelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je u srijedu veče na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da su Sjedinjene Države "veoma spremne" da se suoče sa prijetnjom od koronavirusa i najavio da će potpredsjednik Majk Pens biti zadužen za odgovor zemlje na novu globalnu zdravstvenu krizu

Tramp je pokušao da umiri tržišta i javnost koja je sve više zabrinuta u pogledu širenja koronavirusa, porukom da je rizik po američki narod veoma nizak.

"Spremni smo da se adaptiramo i da uradimo sve što moramo dok se bolest širi, ako se širi", rekao je Tramp i ocijenio da širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama "nije neminovno".

"Moguće je da će se proširiti. Možda na veoma malom nivou, a možda na velikom. Šta god da se dogodi, u potpunosti smo spremni", rekao je predsjednik SAD.

Naglasio je da nema razloga da se paniči, ali i dodao da se neće ublažavati restrikcije na putovanja dok koronavirus više ne bude problem.

Tramp je najavio da će Sjedinjene Države možda u budućnosti morati da ograniče putovanje u Italiju, Južnu Koreju i druge zemlje gdje se virus ubrzano širi, ali da sada nije pravo vrijeme za to.

Američki lider naveo je i da su Sjedinjene Države naručile "mnogo maski" da bi se pripremile za potencijalnu epidemiju.

"Možda nam neće trebati, ali razmatramo najgori scenario i bićemo spremni veoma brzo", rekao je Tramp i ponovio da misli da Sjedinjenim Državama neće biti potrebne maske zato što se "letovi i granice kontrolišu".

Sekretar za zdravlje i ljudske resurse Aleks Azar rekao je da je u Americi 59 slučajeva koronavirusa, među kojima i 42 putnika evakuisana sa kruzera Dajmond Princes.

Tramp i članovi njegove administracije poslijednjih dana upućuju pomiješanje poruke o novom virusu.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su Amerikance da se pripreme za veći broj slučajeva koronavirusa, u Njujorku su objavljeni planovi da se obezbijedi dodatnih 1.200 bolničkih kreveta, dok je američka berza pala peti dan za redom.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su u utorak američku javnost da se pripremi za pandemiju, uprkos malom broju slučajeva na američkom tlu.

"Nije pitanje da li će biti pandemije, već kada će se to dogoditi i koliko će ljudi biti zaraženo”, rekla je En Šukat, zamenica direktora CDC-a.

Međutim, Tramp je uoči odlaska u posjetu Indiji rekao da je situacija pod kontrolom, a u srijedu je optužio medije da izazivaju paniku na tržištima.

Šef Instituta za alergije i zarazne bolesti pri Nacionalnim institutima zdravlja (NIH) Entoni Fauči rekao je da je situacija u Americi stabilna, ali da bi zemlja istovremeno trebalo da bude spremna da reaguje ako se virus proširi. Dodao je da bi prvi klinički testovi za moguću vakcinu protiv koronavirusa mogli da počnu za mjesec ili dva, a da bi vakcina mogla da bude dostupna za godinu ili godinu i po.

U institut su inače već stigle prve pošiljke eksperimentalne vakcine, uoči prvih testova u aprilu.

Koronavirus je za sada poremetio avio saobaćaj i berzu, na kojoj je prethodna dva dana zabilježen ogroman pad ključnih indeksa.

Stranim državljanima, koji su bili u Kini, zabranjen je ulazak u SAD u okviru dvonedeljnog perioda inkubacije, dok je za američke državljane koji su putovali u tu zemlju obavezan karantin. Takođe, letovi iz Kine se preusmjeravaju na određene aerodrome, gdje su na snazi pooštrene mjere kontrole.

Amerikancima se takođe savjetuje da ne putuju u Kinu i Južnu Koreju, a da budu u povišenom stanju opreza kada je riječ o posjetama Italiji, Iranu, Japanu i Mongoliji.

Iako se ne zna kada će se epidemija proširiti u Americi i koliko će biti ozbiljna, zdravstveni zvaničnici već upozoravaju da bi svakodnevni život mogao da bude ozbiljno poremećen, a da bi kompanije, škole i porodice trebalo da počnu da razmatraju moguće posljedice širenja koronavirusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG