Linkovi

Koronavirus u više od 90 zemalja sveta, premašio 100 hiljada slučajeva


Vatrogasci obavljaju dezinfekciju tradicionalnog tržnog centra u Teheranu (Foto: AP/Ebrahim Noroozi)
Vatrogasci obavljaju dezinfekciju tradicionalnog tržnog centra u Teheranu (Foto: AP/Ebrahim Noroozi)

Broj zaraženih koronavirusom premašio je 100 hiljada širom svijeta, gdje je sve veći broj ljudi suočen sa novom realnošću - zatvorenim školama, praznim ulicama i prodavnicama i zabranjenim javnim okupljanjima. U epidemiji, koja se proširila na više od 90 zemalja, preminulo je najmanje 3.400 ljudi. Virus se širi i u Sjedinjenim Državama, gdje za sada ima 14 žrtava, dok je najmanje 230 oboljelo.

Dok je predsjednik SAD Donald Tramp u Bijeloj kući potpisao zakon za finansiranje borbe protiv koronavirusa, na drugoj strani Amerike, Nacionalna garda Kalifornije dopremila je testove za koronavirus na kruzer usidren blizu San Franciska. 71-godišnji čovjek, koji je bio na tom kruzeru prošlog mjeseca, prva je žrtva virusa u Kaliforniji nakon što se razbolio tokom krstarenja.

Gotovo 40 putnika, koji su trenutno na brodu, navodno imaju simptome koronavirusa, a kruzeru nije dozvoljeno da uplovi u luku dok se ne dobiju rezultati testova.

Putnica Debi Loftus je u karantinu u svojoj kabini, dok su njeni roditelji u sobi pored nje. Ona međutim nije zabrinuta da će se zaraziti.

"Bili smo zajedno poslednjih 13 dana, tako da bi se već zarazili”.

U sjevernom dijelu Kalifornije, jedna medicinska sestra, koja je sada u karantinu zbog kontakta sa zaraženim pacijentom, kritikovala je način na koji se Centri za kontrolu i prevenciju bolesti bore protiv epidemije.

“Centri nisu htjeli da me testiraju”, rekla je ona.

U području Sijetla, u državi Vašington, na dvije nedelje su zatvorene škole sa ukupno 22 hiljade učenika. Neke od najvećih kompanija, među kojima su Majkrosot i Linkedin - naložili su radnicima da ostanu kući, dok su Amazon i Fejsbuk već zatvorili kancelarije do najranije ponedeljka.

U Sijetlu su puste i najpopularnije turističke destinacije.

U obližnjem gradu Kirklend, federalni istražitelji ispituju situaciju u staračkom domu, u kojem je koronavirus odnio najveći broj žrtava. Porodice su nezadovoljne reakcijom zvaničnika. Majka Kolin Melori bila je u sobi sa pacijentkinjom koja je preminula

“Moju majku nisu testirali, jer nije pokazivala simptome - groznicu, kašalj”.

Zaraza se širi i u Teksasu i Njujorku, dok je u samoizolaciji više od hiljadu ljudi, dok su prvi slučajevi zabilježeni u Merilendu, Koloradu i Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG