Linkovi

Preminuo demokratski kongresmen Elsi Hejstings


ARHIVA - Kongresmen Elsi Hejsings govori za vreme pretresa Odbora za pravila u Predstavničkom domu, o opozivu predsednika Donalda Trampa, 17. decembra 2019. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Demokratski kongresmen Elsi Hejstings preminuo je u 85. godini, saopšteno je u utorak iz njegove kancelarije. Uzrok smrti nije objavljen. U januaru 2019, Hejstings je saopštio da mu je otkriven rak pankreasa i da je na lečenju.

Hejstingsovom smrću se dodatno suzila većina njegove partije u donjem domu Kongresa.

"Srce mi je slomljeno zbog smrti mog dragog prijatelja Elsija Hejstingsa", saopštio je njegov kolega Ted Dojč, demokratski kongresmen sa FloriIde.

"Elsi je govorio u ime tihih glasova koji se inače ne bi čuli. Nikada nije odustao od borbe za ljude koje je zastupao i sve druge kojima je bio potreban zaštitnik".

Hejstings, koji je prvi Afroamerikanac sa Floride izabran u Kongres posle građanskog rata, služio je svoj petnaesti mandat u Predstavničkom domu, zastupajući okrug koji sada uključuje delove Fort Loderdejla, Palm Biča i područje oko jezera Okičobi, navodi se na vebsajtu kongresmena. Prvi put je izabran 1992.

Na najnovijim izborima osvojio je 78,7 odsto glasova, prema Državnom sekretarijatu Floride.

Hejstings je služio u uticajnom Odboru za pravila i procedure, koji određuje uslove pod kojima se razmatraju predlozi zakona u Predstavničkom domu, a takođe je bio na čelu Helsinške komisije (Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi), koja prati stanje ljudskih prava i podstiče na njihovo poštovanje).

"Sedeli smo jedan pored drugog u komisiji godinama, i gledao sam ga kako obara lažne argumente i ukazuje na istinu, izrazima i rečenicama koje je samo on mogao da formuliše", saopštio je Džejms Mekgavern, predsedavajući odbora za pravila. "Izgubio sam prijatelja, ovaj Kongres je izgubio džinovsku ličnost, a svi oni koji često ostaju nevidljivi u Americi izgubili su borca za svoja prava."

Pre nego što je izabran u Kongres, Hejstings je bio advokat i aktivista za građanska prava.

I otac i majka su mu radili kao posluga u kućama belaca. Hejstings je rođen 1936. i išao u srednju školu u kojoj je vladala rasna segregacija. Često je govorio o tome kako njegovim roditeljima, bakama i dedama i pradedama i prababama nije bilo dozvoljeno da glasaju, prenosi dnevnik Saut Florida San-Sentinel.

1979. godine imenovan je za sudiju federalnog okružnog suda. Međutim, dve godine kasnije, protiv Hejstingsa je podignuta optužnica za zaveru i ometanje pravde, zbog traženja mita od 150.000 dolara da bi smanjio kazne dvojici ljudi, saradnika mafije, koji su osuđeni u njegovom sudu, navodi se na vebsajtu Senata.

Iako je Hejstings oslobođen optužbi, američki Senat ga je opozvao i smenio sa dužnosti 1989. Međutim, to ga nije diskvalifikovalo da se kandiduje za drugi položaj.

Njegovom smrću upražnjeno je još jedno, šesto mesto u Predstavničkom domu, u kome demokrate trenutno imaju većinu sa 218 mesta, dok republikanci imaju 211.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG