Linkovi

Počinje šestodnevno opraštanje od borca za ljudska prava Džona Luisa


Džon Luis bio je predstavnik u Kongresu i borac za građanska prava crnaca u Americi
Džon Luis bio je predstavnik u Kongresu i borac za građanska prava crnaca u Americi

Šestodnevna serija događaja koji slave život Džona Luisa, jednog od najpoznatijih boraca za građanska prava i dugogodišnjeg predstavnika u Kongresu, počinje u subotu u njegovom rodnom gradu Troju, Alabami. Luis je preminuo posle duge borbe sa rakom pankreasa.

Građani će moći da odaju poštu Džonu Luisu tokom dana na Univerzitetu Troj, gde će biti izložen kovčeg sa njegovim telom. Kasnije tokom dana, biće održana i privatna crkvena služba u Selmi, Alabami.

U nedelju, kovčeg sa Luisovim telom biće prevezen preko mosta Edmund Petus u Selmi, gde je on zajedno sa drugim demonstarntima pretučen 1965. u danu koji je ostao poznat kao "Krvava nedelja".

Potom će kovčeg sa njegovim telom biti izložen u glavnom gradu Alabame, Montgomeriju. Guvernerka te države najavila je da će tokom vikenda, u Luisovu čast, zastave biti spuštene na pola koplja.

Kovčeg sa telom Džona Luisa, osim u Alabami, biće izložen i u zgradi parlamenta u Džordžiji i potom u zgradi Kongresa u Vašingtonu.

Predsedavajući oba doma Kongresa, Nensi Pelosi i Mič Mekonel, rekli su da će građani moći da odaju poštu Luisu u ponedeljak i utorak u Kongresu, ali će zbog koronavirusa ove godine to biti napolju, a ne kao što je do sada bilo unutar zgrade.

Džon Luis je drugi Afroamerički kongresmen kome će poštu odavati na Kapitol hilu. Prvi je bio kongresmen Ilajdža Kamings koji je umro 2019.

Crkvena služba za Luisa biće održana u četvrtak u baptističkoj crkvi Ebenizer u Atlanti, u kojoj je Martin Luter King bio sveštenik. Sahrana će biti održana u Atlanti.

Džon Luis bio je poznati američki borac za ljudska prava, a postao je jedan od prominentnijih članova pokreta 50-ih i 60-ih godina. Sa samo 23 godine bio je bliski saradnik Martina Lutera Kinga i bio je poslednji živi govornik sa Marša na Vašington 1963. na kome je Martin Luter King održao čuveni govor "Ja imam san".

Borba za prava crnaca Luisa je odvela u politiku. Prvo je bio izabran u Gradsko veće Atlante, a potom u Kongres. Služio je 17 mandata u Predstavničkom domu kao predstavnik petog distrikca iz Džordžije.

XS
SM
MD
LG