Linkovi

Rasni protesti se šire Amerikom


Njujork, 3. decembar 2014.
Njujork, 3. decembar 2014.

Posle odluke Velike porote u Njujorku da ne podigne optužnicu protiv belog policajca zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca došlo je do protesta i pokretanja federalne istrage.

Demonstranti su se u sredu uveče okupili na nekoliko mesta u Njujorku, i protestovali protiv odluke Velike porote da ne podiže optužnicu protiv belog policajca, za smrt Afroamerikanca u julu.

Američki sekretarijat za pravosuđe saopštio je da će ispitati da li su bila narušena građanska prava Erika Garnera, kada ga je policajac Denijel Pantalio stavio u takozvanu kragnu, prilikom hapšenja za manji prekršaj. Sudski patolog saopštio je da je Garner preminuo zbog pritiska na grudi, i taj čin proglasio ubistvom.

Na trotoaru u blizini mesta gde je Garner ubijen, jedna prolaznica je prokomentarisala - "Šalite se? Nisu ga optužili? Gde je pravda?”

Zakonodavci iz države Njujork takođe su gnevni.

"Šta još treba da se dogodi da bi Amerika shvatila da je suočena sa problemom u vezi sa odnosima između policije i nebelačkih zajednica, zbog čega često stradaju nedužni, naneoružani Afroamerikanci kao što je Garner?” upitao je kongresmen Hakim Džefris.

U Vašingtonu, američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder, objavio je da će biti pokrenuta istraga.

"Garnerova smrt je samo jedan u nizu sličnih nedavnih događaja u našoj zemlji koji su doveli u pitanje poverenje koje mora da postoji između policajaca i zajednica koje oni imaju zadatak opsluđuju i da štite", istakao je Holder.

Sa Tajms skvera demonstranti su marširali do centra Rokefeler, i trga Kolambus. U glavnoj železničkoj stanici oko 25 demonstranata je leglo na pod i pretvaralo se da su mrtvi.

Prolaznici su različito reagovali. "Ne razumem kakav je to protest. Ometaju nas da se vratimo kući", rekao je jedan prolaznik, dok je drugi komentarisao - "Dokazi su jasni da je pogrešno reagovao i da treba da ide u zatvor.”

"Uznemiravajuće je da policajac nije optužen. Ali kao crnkinja nisam očekivala da policajac bude optužen. Žalosno je", rekla je prolaznica.

Protesti su održani i u drugim američkim gradovima. merički predsednik Baraka Obama danas je prokomentarisao nepoverenje koje manjinske zajednice imaju u policiju.

"Previše Amerikanaca osećaju duboku nepravdu kada se radi o razlici između ideala kojima stremimo i načinu na koji se zakoni svakodnevno sprovode", rekao je Obama na simpozijumu o finasiranju studija u Vašingtonu.

Američki predsednik je takođe pohvalio gradonačelnika Njujorka Bila de Blasija, zbog načina na koji se suočio sa tom situacijom, rekavši da su De Blasijeve jučerašnje reči i miran protest Njujorčana - konstruktivni.

XS
SM
MD
LG