Linkovi

Upucan američki kongresmen, napadač preminuo


Američki kongresmen Stiven Skalis upucan je u Aleksandriji u Virdžiniji, tokom treninga republikanaca za kongresnu dobrotvornu bejzbol utakmicu. Skalis je ranjen u kuk i operisan ali američki mediji prenose da je u kritičnom je stanju.

U pucnjavi je ranjeno pete osoba - Skalis, njegovi saradnici i dvojica policajaca. Napadač, koji je identifikovan kao 66-godišnji Džejms Hodžkinson iz Ilinoisa, preminuo je od zadobijenih povreda. On je od ranije imao policijski dosije. Mediji su preneli da je na društvenim mrežama često kritikovao predsednika Trampa, kao i da je volontirao u izbornoj kampanji demokrate Bernija Sandersa, koji je rekao da je “zgrožen nasiljem” i oštro osudio današnji napad. Predsednik Donald Tramp poručio je da je ova pucnjava podsetnik za sve građane da prevaziđu političke podele.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući da je napadač preminuo od povreda zadobijenih tokom oružanog obračuna sa policijom.

Predsednik je potvrdio da je pedesetjednogodišnji kongresmen Skalis u stabilnom stanju.

"On je prijatelj i patriota koji će se oporaviti", rekao je Tramp.

Napadač je identifikovan kao 66-ogodišnji Džejms T. Hodžkinson iz mesta Belvil u Ilinoisu. Republikanski kongresmen iz Južne Karoline Džef Dankan rekao je da je napuštao trening kada je sreo čoveka za kojeg se sada veruje da je bio Hodžkinson.

“Pitao me je da li treniraju demokrate ili republikanci. Ja sam mu rekao, on mi se zahvalio i otišao", ispričao je Dankan.

Predsednik Donald Tramp prethodno je rekao da zajedno sa potpredsednikom Majkom Pensom pažljivo prati situaciju.

Duboko nas je pogodila ova tragedija. Naše misli i molitve su sa članovima Kongresa, njihovim osobljem, policijom sa Kapitol Hila i svima ostalima koji su napadnuti”, rekao je Tramp.

Kongresmen Skalis je visoko rangiran republikanac u Predstavničkom domu Kongresa. Njegov kolega republikanac Mo Bruks rekao je za CNN da Skalis kada je ranjen “nije mogao sam da se pomera” i da ga je on odvukao dalje od pucnjave, dok je ona još trajala.

Bruks je rekao da je napadač stajao iza ograde terena, i da je ispalio od 10 do 20 metaka iz puške.

Republikanac Džef Flejk rekao je da je video incident i da je prošlo barem 10 minuta pre nego što je napadač upucan. Flejk je napadača opisao kao belca, starosti od 40 do 50 godina koji je nosio plavu majicu. Policija u Aleksandriji rekla je da je situacija sada stabilna.

XS
SM
MD
LG