Linkovi

Sjedinjene Države i Kina tačku na trgovinski spor stavljaju u Ajovi?


Donald Tramp i Ši Đinping tokom junskog susreta u Osaki, arhivska fotografija (Foto: AP/Susan Walsh)
Donald Tramp i Ši Đinping tokom junskog susreta u Osaki, arhivska fotografija (Foto: AP/Susan Walsh)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp ukazao je da bi SAD i Kina mogle potpisati trgovinski sporazum na državnoj farmi u Ajovi. Time bi bila stavljena tačka na šesnaestomesečni carinski rat dve najrazvijenije svetske ekonomije, objavila je agencija Rojters.

“Razmišljamo o državi Ajova jer ima dugu farmersku tradiciju. Za mene to ima smisla. Volim Ajovu i postoje mogućnosti da se to dogodi tamo”, rekao je Tramp.

U ovom trenutku nije poznato da li je Kina saglasna sa potpisivanjem trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsednik je u petak izjavio da pregovori o, kako je označio, prvoj fazi sporazuma idu dobro. Rekao je i da se nada da će potpisati sporazum sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom na teritoriji Sjedinjenih Država kada dokument bude bio zaključen.

Upitan da li je predsednik Ši saglasan sa tim, Tramp je odgovorio potvrdno.

Očekivalo se da će Tramp i Ši potpisati sporazum u novembru na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Santjagu – međutim Čile je otkazao domaćinstvo.

“U igri je nekoliko lokacija – to bi se čak moglo dogoditi i u Ajovi”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući. “Razmatrali smo lokacije, prvo bi trebalo da zaključimo sporazum”, rekao je Tramp. Ajova je inače ključna država za odreživanje ishoda predsedničkih izbora koji se održavaju 2020. godine.

U objavi na društvenoj mreži Tviter prošlog četvrtka Tramp je napisao da SAD i Kina, posle otkazivanja samita u Čileu, zajednički rade na određivanju nove lokacije za potpisivanje Prve faze sporazuma, koja kako je ukazao, predstavlja 60 odsto konačnog dogovora.

"Uskoro ćemo objaviti novu lokaciju. Predsednici Ši i Tramp će potpisati sporazum", napisao je Tramp.

Tokom predsedničkih izbora 2016. godine tada republikanski kandidat Tramp u državi Ajova osvojio je 51.1 odsto glasova dok je njegova protivkandidatkinja Hilari Klinton imala 41.7 procenata. U toj državi republikanski kandidat osvojio je najveći broj glasova – još od predsedničkih izbora 1980. i izbora Ronalda Regana.

Inače, Ajova i tamošnja državna farma nisu nepoznanica aktuelnom kineskom predsedniku Šiju. Prvi pit je posetio 1985. Kada je predvodio državnu poljoprivrednu delegaciju. Tada je upoznao i guvernera Terija Brandstada koji je aktuelni američki ambasador u Kini.

Ši je, 2012. kada je bio na funkciji kineskog potpredsednika, boravio u gradu Muskatinu u istočnoj Ajovi – gde je obišao porodicu koja ga je ugostila 1985.

XS
SM
MD
LG