Linkovi

Kineski milijarder uhapšen u SAD pod optužbom za prevaru vrednu milijardu dolara


ARHIVA: Kineski biznismen milijarder Guo Vengui.

Američka vlada u sredu je podigla optužnicu i uhapsila Gua Venguija, kineskog biznismena u egzilu povezanog sa Stivom Benonom, savetnikom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Guo se tereti da je uz pomoć svog dugogodišnjeg finansijskog savetnika Kin Ming Džea obmanuo hiljade svojih pratilaca na internetu, kojima je obećao "veliku" zaradu na investicijama, ali je veći deo njihovog novca preusmerio da pruži luksuzan životni stil sebi i svojoj porodici. To uključuje kupovinu jahte vredne 37 milona dolara, vile u severnom delu Nju Džersija na imanju od 40,000 kvadratnih metara, i kupovinu Ferarija od 3,5 miliona za Guovog sina. Američke vlasti navode da je ukupno proneverio više od milijardu dolara.

Guo je optužen u 11 tačaka, da je "napunio džepove ukradenim novcem", saopštio je tužilac Demijan Vilijams na Menhetnu.

Guov advokat nije bio odmah dostupan za komentar. Guo Vengui je bio poslovni saradnik Stiva Benona, koji je u avgustu 2020. godine uhapšen zbog finansijskih malverzacija dok je bio gost na Guovoj jahti Lejdi Mej.

Tramp je pomilovao Benona u poslednjim satima svog mandata. Stiv Benon nije optužen za neko krivično delo u slučaju koji se vodi protiv Gua.

Američki Sekretrijat za pravosuđe saopštio je da je zaplenio i da traži oduzimanje 634 miliona dolara, navodno stečenih prevarom, sa 21 bankovnog računa, uključujući nekoliko u sada zatvorenoj banci Silvergejt.

Takođe je zaplenjena imovina koja je kupljena sredstvima koja su, prema optužnici, stečena nezakonito, uključujući Guov lamborgini.

52-godišnji Guo takođe je koristio druga imena među kojima su Ho Van Kvok, i Majls Kvok. Između ostalog je optužen za malverzacije sa hartijama od vrednosti i prikrivanje pranja novca, što potencijalno može da donese zatvorsku kaznu od nekoliko decenija.

Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon predstavlja kineskog milijardera Gua Venguija na konferenciji za novinare u Njujorku 20. novembra 2018.
Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon predstavlja kineskog milijardera Gua Venguija na konferenciji za novinare u Njujorku 20. novembra 2018.

Džeu, koji živi u Londonu gde koristi i ime Vilijam Dže, preti istih 11 tačaka optužnice, kao i optužba za opstruisanje pravde. On se trenutno nalazi na slobodi.

Guo Vengui je istaknuti kritičar kineske Komunističke partije. Napustio je zemlju 2014. godine, za vreme anti-korupcijske čistke za vreme predsednika Ši Đinpinga, i u Kini je optužen za krivična dela kao što su davanje mita i pranje novca. Guo poriče krivicu za ta dela.

U sudskim dokumentima podnetim u sredu opisana je mreža ponuda upućenih, kako navodi tužilaštvo, investitorima bliskim Guovim političkim ciljevima u Kini, koji su bili skloni da veruju samoproklamovanom milijarderu kada je reč o investicijama.

"Tvrdimo da je Guo serijski prevarant", saopštio je Gurbir Greval iz američke Komisije za hartije od vrednosti.

Tužilaštvo navodi da su se malverzacije odigrale u periodu od 2018. godine do ovog meseca. Jahta Lejdi Mej je deo imovine koju vlada želi da zapleni.

XS
SM
MD
LG