Linkovi

Kanje Vest kupuje konzervativnu platformu Parler


ARHIVA - Kanje Vest u Beverli Hilsu u Kalifoirniji, 9. februara 2020.
ARHIVA - Kanje Vest u Beverli Hilsu u Kalifoirniji, 9. februara 2020.

Reper ranije poznat pod imenom Kanje Vest ponudio je da kupi društvenu mrežu Parler, orijentisanu ka desničarskoj publici, ubrzo nakon što su njegovi nalozi blokirani na Tviteru i Instagramu zbog antisemitskih postova.

Vlasnik Parlera, kompanija Parlement Tehnolodžis, i Vest, koji je legalno promenio ime u Ji, najavili su da bi kupovina mogla da se obavi do kraja godine, ali nisu otkriveni detalji kao što je cena ugovora.

Parlement Tehnolodžis navodi da sporazum uključuje upotrebu privatnih klaud usluga preko njenog privatnog klauda i infrastrukture njenog centra podataka.

Vestu, odnosno Jiu, su prošle nedelje blokirani nalozi na Tviteru i Instagramu zbog antisemitskih postova za koji društvene mreže navode da su prekršili njihovu politiku. U tvitu koji je posle uklonjen sa platforme, po svemu sudeći je pogrešno aludirao na DEFCON 3, pojačano stanje pripravnostsi američke vojske, u poruci koja je zvučala kao pretnja smrću Jevrejima.

ARHIVA - Logo društvene mreže Parler.
ARHIVA - Logo društvene mreže Parler.

Kontroverze nisu ništa novo za repera koji je svojevremeno sugerisao da je ropstvo bilo izbor, a vakcinu protiv Kovida-19 nazvao "žigom zveri". Ranije ovog meseca, kritikovan je što je nosio majicu "Životi belaca su važni" na predstavljanje svoje kolekcije na Pariskoj nedelji mode.

Potencijalna kupovina Parlera bi Jiu pružila kontrolu nad jednom društvenom mrežom i platformu za iznošenje njegovih stavova bez ikakve moderacije.

U svetu u kome se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznim, moramo da se postaramo da imamo pravo da se slobodno izražavamo", naveo je Ji u unapred pripremljenom saopštenju.

Ako Ji kupi Parler, to će udahnuti novi život platformi koja se bori za korisnike i relevantnost u konkurenciji sa drugim platformama za konzervativne korisnike, kao što je Trampova Truth Social ("Istina"). Parler, koji je pokrenut u avgustu 2018, počeo je da stiče veći broj korisnika tek 2020. godine. Međutim, platforma je blokirana na internetu posle napada na američki Kapitol 6. januara 2021. Mesec dana posle napada, Parler je najavio da ponovo počinje sa radom. Prošlog meseca je postao dostupan na Gugl Plej - Guglovoj onlajn prodavnici aplikacija.

“Ovaj ugovor će promeniti svet i način na koji svet razmišlja o slobodi govora", naveo je u pisanom saopštenju direktor Parlement Tehnolodžis, Džordž Farmer.

XS
SM
MD
LG