Linkovi

Junker: Balkanu dramatično neophodna evropska perspektiva


Zapadnom Balkanu je dramatično potrebna evropska perspektiva, jer - u suprotnom - postoji rizik da ponovo proživljava sve teskoće i tragedije, rekao je u Firenci predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker govoreći o budućnosti EU.

Solidarnost je ključni pojam - u temeljima je želje koja je prethodila stvaranju EU, u temeljima je EU, podsjetio je prvi čovjek EK i na takvu, evropsku solidarnost se poziva kada govori o proširenju EU na Zapadni Balkan.

"U ime solidarnosti ćemo jednog dana poželjeti dobrodošlicu novim partnerima sa Zapadnog Balkana. Balkanu je dramatično potrebna evropska perspektiva, jer - u suprotnom - postoji rizik da ponovo proživljava sve teskoće i tragedije. Treba nam dakle, želja da ostanemo vjerni duhu solidarnosti, koji je karakterisao evropsku istoriju i stvaranje EU".

Za predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija proširenje za Zapadni Balkan ima još jednu, važnu dimenziju - bezbjednost, borbu protiv terorizma. On zato insistira da Zapadni Balkan i evropske perspektive regionu, koje će biti osnažene na skorom samitu u Sofiji, budu dio rješenja zajedničke, evropske bezbjednosti.

"Očekuje nas samit u Sofiji i želimo da ubrzamo proces pridruženja. Međutim, moramo da činimo više na vanjskim granicama, a Balkan je tu do nas, nastojimo da razgovaramo sa predstavnicima muslimanske populacije, na primer u BiH, i da iskoristimo činjenicu njihovog zjedničkog života sa pravoslavnom i katoličkom populacijom. Moramo da radimo mnogo na Balkanu i moja, kao i nedavna posjeta Tuska, Junkera ostalih evropskih lidera regionu pokazuju koliko možemo i treba da činimo u tom dijelu Evrope, koji je veoma blizu EU i gdje su i države-kandidati za evropsko članstvo. Nikako ne smijemo da umanjimo našu pažnju prema Zapadnom Balkanu", zaključio je Tajani.

Pripreme evropske strane za summit u Sofiji, planiran za 17. maj se, occito, uzzurbano vode a sve ccessche pominjanje ZBalkana, kao ssto je danas bio sluccaj, u kontekstu buduchnosti EU, daje razloga za uvjerenje da Evropljani misle ozbiljno kada govore o evropskoj buduchnosti regiona. Da li je isti sluccaj sa njihovim zb partnerima, drugo je pitanje...

XS
SM
MD
LG