Linkovi

Kipar podržava Srbiju na putu ka EU


Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis (Foto: AP/Petros Karadjias)
Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis (Foto: AP/Petros Karadjias)

U Beogradu je danas bio kiparski predsednik Nikos Anastasijadis koji kaže da je uveren da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Kipra i naporima da se pronađe održivo rešenje za rešavanje tog pitanja. Kipar je jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova, a neki političari su predlagali i “kiparski model” ka najbolje rešenje za ovaj problem na Balkanu.

Govoreći o “kiparskom pitanju”, Anastasijadis je rekao da je spreman da nastavi dijalog pod okriljem UN sa krajnjim ciljem da se pronadje konačno rešenje na osnovu evropskih tekovina.

"Moramo da pronadjemo konačno rešenje koje neće odmoći dvema nacijama koje žive na Kipru kako se ne bi stvorile prepreke i nepoverenje,” kazao je on.

Zasigurna su, kazao je kiparski predsednik, i sva druga polja za dalje produbljivanje te saradnje koja je u interesu naših naroda.

“Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru”, kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra je novinarima rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, “dug i bolan” proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila.

Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Vučić nakon sastanka.

“U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni,” rekao je Vučić.

Za Anastasijadisa nema uopšte sumnje da je budućnost Srbije u Evropi, te je ponovio spremnost da sa Beogradom podeli iskustvo i znanje koje je njegova zemlja stekla kao članica EU tokom poslednjih 14 godina, a vezano za harmonizaciju i usklađivanje sa evropskim tekovinama.

XS
SM
MD
LG