Linkovi

Uragan pogodio Teksas, jedno od žarišta koronavirusa u SAD


Korpus Kristi, Teksas, uoči dolaska uragana Hana, 25. jul 2020 (Foto: Courtney Sacco/Corpus Christi Caller-Times via AP)
Korpus Kristi, Teksas, uoči dolaska uragana Hana, 25. jul 2020 (Foto: Courtney Sacco/Corpus Christi Caller-Times via AP)

Uragan Hana pogodio je u subotu obalu Teksasa, praćen snažnim vetrovima i olujnim talasima, a preti da izazove poplave i čak tornada u delovima države koja pokušava da se izbori sa širenjem zaraze koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres.

Uragan je pogodio kopno oko 5 poslepodne, oko 24 kilometra severno od Port Mensfilda, odnosno 209 kilometara južno od Korpus Kristija. Praćen je vetrovima jačine 145 kilometara na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Mnogi delovi Teksasa, uključujući i područje zahvaćeno olujom, proteklih nedelja se suočavaju sa naglim porastom broja zaraženih, ali lokalni zvaničnici navode da su spremni za sve moguće posledice uragana.

Guverner Greg Abot proglasio je stanje katastrofe u 32 okruga koji se nalaze na putanji oluje.

Ne možemo da dozvolimo da ovaj uragan dovede do još katastrofalnije i smrtonosnije situacije, podsticanjem daljeg širenja Kovida 19 što bi moglo da dovede do žrtava", rekao je Abot.

Broj novozaraženih u mestima duž obale Teksasa naglo je porastao na desetine hiljada, a više od 400 od 325.000 stanovnika Korpus Kristija je hospitalizovano.

Stanovnicima nekoliko zajednica u okrugu Kelberg, južno od Korpus Kristija, u petak je naloženo da se evakuišu uoči dolaska uragana.

Gradonačelnik Korpus Kristija Džo Mekomb pozvao je građane da ne izlaze iz kuće dok ne prođe oluja.

“Ne izlazimo iz kuće pet meseci zbog koronavirusa. Znači, to nije mnogo popularno, ali je zaista važno", poručio je Mekomb i dodao da bi stanovnici trebalo da nose maske ako moraju da se evakuišu.

Hana je prvi ovogodišnji uragan formiran u Atlantskom okeanu.

U međuvremenu, očekuje se da će uragan Daglas pogoditi Havaje za nekoliko sati. Predviđa se da će postepeno oslabiti, ali i bi i dalje mogao da bude praćen snažnim vetrovima i obilnom kišom.

Nacionalni centar za uragane predviđa da bi Daglas mogao da se kreće iznad glavnih ostrva na Havajima kasno u subotu ili rano u nedelju.

Na Havajima zbog pandemije koronavirusa ima mnogo manje turista nego što je uobičajeno za ovo doba godine, što olakšava pripreme za dolazak uragana.

XS
SM
MD
LG