Linkovi

Jelica Kurjak: Špijunska afera u funkciji unutrašnje politike


"Rusija sve vreme ćuti, što me je i zabrinulo"
"Rusija sve vreme ćuti, što me je i zabrinulo"

Špijunska afera u Srbiji i obraćanje predsednika Aleksandra Vučića o tom događaju otvorili su nova pitanja. Nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak za Glas Amerike kaže da ceo slučaj treba posmatrati u kontekstu situacije na unutrašnjoj sceni i da je problem kada stvari počnu da se prelivaju i na spoljne odnose.

Posle "špijunske afere" i pitanja "Zašto" predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan Harčenku, nekadašnja ambasadorka u Moskvi Jelica Kurjak podseća da su kroz istoriju srpsko-ruski odnosi imali različite faze, da nisu uvek na visokom nivou, kao i da odnose na međunarodnoj sceni ne treba posmatrati kroz prizmu ljubavi i bratstva, već pre svega interesa.

Rusija ima svoje interese u Srbiji, kaže Kurjak za Glas Amerike, ali "špijunsku aferu" posmatra i kao deo političkih prilika u Srbiji:

"Rusija je sve vreme ćutala, što me je i zabrinulo"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

"Sve je nekako u funkciji unutrašnje politike. Upotrebna vrednost unutrašnje politike. Da li zato što smo mi mnogo naobećavali na sve strane svima - mislim ovim glavnim igračima i akterima na Balkanu... sređivanje situacije na Balkanu, od Bosne, Makedonije, Srbije. Velikim silama, svuda smo pričali nekakvu priču prilagođenu njima i sada je došlo vreme za naplatu. A onda to može da se odrazi na unutrašnju situaciju. I onda se sve to radi da bi se zatrpao lažni doktorat i drugi slučajevi", kaže Kurjak.

Problem i opasnost nastaje, kaže Jelica Kurjak, kada unutrašnja politika počne da se preliva na spoljne odnose, kao u slučaju špijunske afere:

"Nju je iznela bugarska novinarka, što znači da Bugari mnogo znaju. Dalje, znaju se putevi kojim je to oružje išlo, preko koga i na koji cilj. Znači, samo te dve stvari su nam dovoljne da kažemo i da možemo da tvrdimo da se mnogo toga zna gde je i šta je. Ja ne zna šta Rusija zna, ja ne znam koliko Rusija ima u tome ima ulogu ili nema. Rusija je sve vreme ćutala. I mene je to i zabrinulo", kaže Kurjak i dodaje:

"Rusija sve vreme ćuti, ona se ne izjašnjava oko tih naših unutrašnjih stvari, koje nisu sada samo unutrašnje, jel tako? Jer se priča da se našim oružjem ratuje u istočnoj Ukrajini. Prema tome - šta mi to radimo, gde je to? I Rusija ćuti, a sprema se poseta predsednika Rusiji. I tu treba razmatrati, iz tog ugla - da li je to možda urađeno da se napravi nekakav malo povoljniji prostor za njegovu posetu tamo".

Bivša ambasadorka u Rusiji smatra i da je ocena Aleksandra Vučića o tome da ruski predsednik Vladimir Putin sigurno nije znao za ovu aferu - pod znakom pitanja.

Kurjak je zaključila da je ruski predsednik dobro obavešten o svemu o čemu treba da bude obavešten.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG