Linkovi

Jedini srpski štampani medij na Kosovu obeležio 76 godina postojanja


Jedini srpski štampani medij na Kosovu obeležio 76 godina postojanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Sedište "Jedinstva" je od od 1944. do 1999. godine bilo u Prištini, a posle toga je u Severnoj Mitrovici (Foto: VOA)

Najstariji i jedini štampani list na srpskom jeziku na Kosovu „Jedinstvo“ obeležava 76 godina postojanja. Sedište ovog štampanog glasila je od od 1944. pa do 1999. godine bilo u Prištini, a nakon toga je u Severnoj Mitrovici.

Ovogodišnja ceremonija obeležavanja godišnjice lista „Jedinstvo“ počela je odavanjem pošte nedavno preminulom dugodišnjem direktoru ovog lista Svetozaru Vlahoviću.

"Godina u kojoj smo radili, koja je na izmaku, bila je vrlo teška godina za čitavo društvo i za čovečanstvo, ali 'Jedinstvo' je imalo i tu nesreću da izgubi svog najdugovečnijeg čoveka, novinara i urednika Svetu Vlahovića koji je u 'Jedinstvu' proveo čitavih pola veka. Ko zna koliko bi Sveta još radio i pomagao svom Jedinstvu, da mu se nije desilo ono što se dešava danas čovečanstvu”, rekao je generalni sekretaru Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

Glavna i odgovorna urednica “Jedinstva” Rada Komazec kazala je da se ovaj list od samog osnivnja suočavao sa brojnim izazovima.

“Kada su u jeku teških borbi 1944. godine srpski oslobodioci, intelekrtualci stvarali ovaj list, nisu ni slutili da će zapravo ovaj list tokom svih narednih godina prolaziti kroz teška iskušenja i težak period i voditi konstantnu borbu za opstanak na sopstvenoj zemlji,prenoseći istinu o stradanju srpskog naroda i čuvajući srpsko pismo, srspki jezik i srpski identitet”.

Brajović je naglasio da je ono što razlikuje čitaoce “Jedinstva” od čitalaca drugih štampanih medija, činjenica da “Jedinstvo” nema samo čitaoce, nego ima narod.

"Čitaoci 'Jedinstva' su praktično srpski narod na Kosovu i Metohiji i u tom smislu je 'Jedinstvo' posebno važno za očuvanje pisma, kulturnog identiteta naroda. Ono što radi 'Jedinstvo' je veoma važno i potrebno da to i država prepozna, kao značajan medij za informisanje srpskih građana, građana Srba, ali i ostalih na Kosovu i Metohiji”, rekao je Nino Brajović.

Posle 1999. godine sedišta “Jedinstva” je iz Prištine izmešteno u Severnu Mitrovicu, gde se i danas nalazi.

"Držeći se novinarskih postulata i sopstvene principijelnosti ne upadamo u zamke žurnalizma, tabloidizacije, senzacionalizma ili politikanstva. Naši čitaoci znaju da 'Jedinstvo' svih 76 godina prenosi istinu i da nam je jedina vodilja istina”, rekla je Rada Komazec.

I ove godine list Jedinstvo je dodelio svojunagradu „Mirko Čupić“ za istaknuto, pravovremeno izveštavanje i novinarsku hrabrost koja je pripala novinarima Veliši Kadiću i Milutinu Sekuloviću, dopisnicima Večernjih novosti iz Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG