Linkovi

Japanski zdravstveni radnici protive se održavanju Olimpijskih igara


ARHIVA - Detalj sa protesta protiv održavanja Olimpijskih igara u prestonici Tokiju (Foto: Reuters/Issei Kato)
ARHIVA - Detalj sa protesta protiv održavanja Olimpijskih igara u prestonici Tokiju (Foto: Reuters/Issei Kato)

Deo japanskih zdravstvenih radnika pozvao je na otkazivanje Olimpijskih igara koje treba da se održe predstojećeg leta.

Udruženje lekara iz prestonice Tokija, organizacija čije članstvo broji oko 6.000 medicinskih radnika iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, upozorilo je da su bolnice preplavljene pacijentima usled pandemije Kovida 19 - dok se zemlja bori sa porastom slučajeva koronavirusa.

"Tražimo da vlasti uvere Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je organizovanje Olimpijskih igara veoma teško i izdejstvuju odluku o otkazivanju igara. Lekari će se uskoro suočiti sa dodatnim poteškoćama u zbrinjavanju pacijenata, iscrpljenošću usled letnjih vrućina. Ako Olimpijske igre budu doprinele porastu broja smrtnih slučajeva - Japan će snositi odgovornost”, navedeno je u pismu.

Povećanje broja infekcija izazvalo je burne reakcije u zdravstvenom sektoru - usled nedostatka medicinskog osoblja i bolničkih kreveta u pojedinim delovima japanske prestonice. To su razlozi zbog kojih su vlasti produžile vanredne mere u Tokiju i još nekoliko područja u zemlji do 31. maja.

Osim Udruženja lekara Tokija - zabrinutost povodom organizacije i održavanja Olimpijskih igara izrazili su i drugi zdravstveni stručnjaci. Takođe, stotine hiljada ljudi potpisale su onlajn peticiju kojom se traži otkazivanje te manifestacije.

Japan se ne nalazi među državama koje su iskusile izrazite posledice globalne pandemije Kovida 19 - iako su se japanske vlasti našle na meti kritika javnosti pošto je do sada, prema podacima agencije Rojters, vakcinisano svega 3,5 odsto populacije - od ukupno 126 miliona građana.

Međutim, premijer Jotišide Suga uverava javnost da je Japan u mogućnosti da organizuje bezbedno održavanje Olimpijskih igara u skladu sa primenom mera za suzbijanje pandemije.

Pripreme za manifestaciju koja je planirano da traje od 23. jula do 8. avgusta 2021. napreduju pod striktinim antipandemijskim protokolima.

Prvobitno, Olimpijske igre u Japanu trebalo je da budu održane u julu i avgustu 2020, ali ih je Međunarodni olimpijski komitet odložio zbog razbuktale pandemije Kovida 19 da bi, kako je tada saopšteno, bili sačuvani životi sportista.

To je bio prvi put da je letnja olimpijska sportska smotra odložena tokom 124 godina duge istorije modernog olimpizma. Olimpijske igre nisu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svetskog rata.

Japan je u organizaciju igara uložio dvanaest milijardi dolara. To nije jedini masovni sportski događaj koji je odložen. U istoj, 2020. godini, donete su i odluke o pomeranju održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu - koje bi trebalo da se odigra od 11. juna do 11. jula 2021.

XS
SM
MD
LG