Linkovi

Novi sumorni rekord u Indiji, naglo raste i potražnja za kiseonikom


Članovi porodice odlaze dok gore posmrtni ostaci žrtava Kovida 19 u privremenim krematorijuma na otvorenom (Foto: AP/Aijaz Rahi)
Članovi porodice odlaze dok gore posmrtni ostaci žrtava Kovida 19 u privremenim krematorijuma na otvorenom (Foto: AP/Aijaz Rahi)

Broj zaraženih od koronavirusa u Indiji u četvrtak je dostigao još jedan sumorni rekord dok je potražnja za medicinskim kiseonikom sedam puta veća, a vlada demantuje izveštaje da sporo raspodeljuje zalihe koje su stigle iz inostranstva.

Broj novih slučajeva premašio je 400.000, drugi put od početka novog talasa pandemije prošlog meseca. Registrovano je 412.262 novozaraženih, a ukupan broj inficiranih porastao je na više od 21 milion. Ministarstvo zdravlja takođe je saopštilo da je u protekla 24 sata zabeleženo 3.980 smrtnih slučajeva - ukupno 230.168. Eksperti veruju da je broj zaraženih i preminulih veći od zvaničnih cifara.

U jednoj bolnici na jugu Indije u sredu veče je preminulo 11 zaraženih od Kovida 19 nakon iznenadnog pada pristiska u dovodu kiseonika, preneo je dnevnik "The Times of India".

Predstavnici bolnice saopštili su da su prošle nedelje popravili cev, ali da se od tada udvostručila upotreba kiseonika.

Potražnja za bolničkim kiseonikom se povećala sedmostruko prošlog meseca, saopštio je zvaničnik vlade, dok Indija pokušava da prebaci zalihe koje su stigle iz Bahreina i Kuvajta.

K. Vidžej Ragvan, glavni naučni savetnik vlade, rekao je da je ova faza pandemije "presudno vreme za zemlju".

Sjedinjene Države, Britanija, Nemačka i nekoliko drugih zemalja šalju pomoć Indiji, ukljujući lekove, testove na koronavirus i kiseonik, uz materijale potrebne za povećanje domaće proizvodnje vakcina protiv Kovida 19.

Pomoć koja je u Indiju stigla iz Amerike omogućiće proizvodnju 20 miliona doza vakcine kompanije Astra Zeneka, rekao je Danijel Smit, diplomata u američkoj ambasadi u Nju Delhiju.

XS
SM
MD
LG