Linkovi

Osam stvari o izborima u Džordžiji koji odlučuju većinu u Senatu


Glasanje u Atlanti
Glasanje u Atlanti

Većinu u američkom Senatu odlučiće trke za dva senatorska mesta u Džordžiji, u drugom krugu izbora. Ulog je veliki, jer ako demokrate dobiju oba mesta imaće većinu u Senatu, što će značiti da će agenda izabranog predsednika Džoa Bajdena lakše prolaziti kroz Kongres.

Drugi krug izbora nije uobičajen u američkom izbornom sistemu, ali zakon države Džordžije propisuje da kandidati treba da osvoje više od 50 odsto glasova da bi pobedili, a pošto se na izborima za senatska mesta u novembru to nije desilo, po dvoje najbolje rangiranih kandidata iz obe stranke idu u drugi krug.

Da li je u Džordžiji uvek bilo drugog kruga?

Ne. Ovaj sistem je uspostavljen 1964. pošto je Vrhovni sud SAD ustanovio da se u toj državi kršio 14. Amandman, odnosno da su glasovi u nekim seoskim područjima vredeli više nego glasovi u urbanim. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost utvrdio je 2007. da sistem drugog kruga "zaobilazi" glasove crnaca.

Ko su kandidati u Džordžiji?

Za jedno mesto u senatu trkaju se republikanac Dejvid Perdju i demokrata Džon Osof. Perdju je zamalo pobedio u prvom krugu u novembru. Za drugo mesto trkaju se republikanka Keli Lefler i demokrata Rafael Vornok.

Zašto se u jednoj državi biraju dvoje senatora u isto vreme?

Zbog penzionisanja senatora Džonija Ajzaksona koji se povukao sa svog mesta u senatu u decembru 2019, dve godine pre isteka mandata. Na njegovo mesto, ukazom guvernera, postavljena je Keli Lefler, koja se sada trka sa demokratom Vornokom. A aktuelnom senatoru Dejvidu Perdjuu mandat ističe ove godine.

Kada će biti održani izbori?

5. januara 2021.

Zašto su ovi izbori važni?

Trenutno, većinu u Senatu drže republikanci sa 50 mesta, dok demokrate imaju 48. Ako demokrate dobiju oba mesta u Džordžiji, uspostaviće kontrolu nad Senatom, jer, iako će imati isti broj mesta kao republikanci, u slučaju nerešenog ishoda glasanja presuđuje glas predsedavajućeg u Senatu, a to će od 20. januara 2021. biti potpredsednica SAD Kamala Haris.

Kakva je istorija drugog kruga u Džordžiji?

Demokrate su poslednji put pobedile u drugom krugu na izborima za državne predstavnike 1988. Republikanci su od tada pobedili u sedam drugih krugova.

Da li i druge države imaju drugi krug?

Ovakav sistem postoji i u državi Luizijani, ali tamo nema primarnih izbora. Svi kandidati za lokalne, državne i federalne funkcije, nevezano za partiju kojoj pripadaju, biraju se u oktobru ili novembru.

XS
SM
MD
LG