Linkovi

Napad u Saudijskoj Arabiji dodatno podigao tenzije između SAD i Irana


Saudijski oficir hoda između onoga što Saudijska Arabija opisuje kao ostatke iranskih krstarećih raketa i dronova korišćenih u napadu na naftno postrojenje prošlog vikenda (Foto: AP/Amr Nabil)
Saudijski oficir hoda između onoga što Saudijska Arabija opisuje kao ostatke iranskih krstarećih raketa i dronova korišćenih u napadu na naftno postrojenje prošlog vikenda (Foto: AP/Amr Nabil)

​Tenzije na Bliskom istoku i između SAD i Irana nastavljaju da rastu posle napada na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje Vašington optužuje Teheran. Predsednik Donald Tramp najavio je pooštravanje ekonomskih sankcija protiv Irana, dok američki državni sekretar Majk Pompeo u Džedi razgovara sa saudijskim zvaničnicima o odgovoru na napad koji je prepolovio proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.

Predsjednik Tramp uveo je dodatne sankcije Iranu, ali nije precizirao o kojim kaznenim mjerama je riječ. Tramp je tvitovao da je sekretaru za finansije naložio da značajno pooštri sankcije, koje su već uvedene toj zemlji i njenoj naftnoj industriji.

Bijela kuća povećava pritisak posle napada na saudijska naftna postrojenja, za koje administracija optužuje Teheran. Visoki američki zvaničnik rekao je televiziji ABC njuz da postoji dovoljno informacija koje pokazuju da je oružje ispaljeno sa iranske teritorije.

U međuvremenu, tim američkih istražitelja na terenu u Saudijskoj Arabiji, ispituje moguće djelove raketa.

Saudijski vojni zvaničnici saopštili su na konferenciji za novinare da su ove krstareće rakete među desetak drugih, kojima su pogođena naftna postrojenja, uz gotovo 20 dronova.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da su istražitelji pronašli “ubjedljive forezinčke dokaze”.

Tenzije između Amerike i Irana zaoštravaju se od kako je predsjednik Tramp prošle godine povukao zemlju iz nuklearnog sporazuma svetskih sila sa Teheranom.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta i Pentagona Stiven Ganjard objašnjava:

"Iranci postaju sve agresivniji – zaplijenili su brodove, oborili američki dron, a sada imamo ovaj napad u Saudijskoj Arabiji. Misle da mogu da prođu nekažnjeno, da su Sjedinjene Države više kao pas koji ne ujeda. Međutim, takođe žele da izvrše pritisak na Ameriku da se vrati za pregovarački sto i da im ublaže sankcije”.

Posle napada u Saudijskoj Arabiji, predsjednik SAD Donald Tramp je poručio da su Sjedinjene Države spremne da vojno uzvrate. Zatim je ublažio stav.

"Imaćemo snažniju poruku, ili je možda nećemo imati, kada dobijemo konačne rezultate istrage. Međutim, prerano je sada o tome govoriti. Ima puno vremena, nema potrebe da se žuri”.

Iran je demantovao optužbe da je odgovoran za napad, ali su saudijski zvaničnici saopštili da je nesumnjivo da ga je Teheran sponzorisao.

XS
SM
MD
LG