Linkovi

Rastu sumnje da Iran stoji iza napada na saudijsko naftno postrojenje


Požar koji je izazvao napad Huta na naftno postrojenje Saudi Aramko (Foto: Reuters via third party)
Požar koji je izazvao napad Huta na naftno postrojenje Saudi Aramko (Foto: Reuters via third party)

Jedna od pobunjeničnih grupa u Jemenu – Huti, koji gaje bliske veze sa Iranom, napala je dva postrojenja kompanije Saudi Aramko u srcu naftne industrije Saudijske Arabije – gde se nalazi najveće proizvodno postrojenje u svetu. Huti tvrde da je napad, pred zoru, počinilo deset bespilotnih dronova.

Jahja Sarea, portparol vojnih snaga te pobunjeničke grupe, potvrdio je u video obraćanju u gradu Sani, da Huti stoje iza napada na postrojenje kompanije Aramko u gradu Abkuaiku.

Saudijska Arabija, predvodnik koalicije koja je 2015. godine intervenisala u Jemenu protiv Huta, optužila je Iran za napade, što Teheran negira. Zvanični Rijad optužuje Iran za naoružavanje Huta – što su optužbe koje Huti i Teheran odbacuju.

Turki al-Malki, portparol koalicije, saopštio je da je pokrenuta istraga o tome ko je planirao i izveo napade. Malki je poručio da će se koalicija, koju podržavaju zapadne zemlje, suprostaviti pretnjama globalnoj energetskoj bezbednosti i ekonomskoj stabilnosti.

Saudijski državni mediji objavili su da u napadu nije bilo žrtava – ali o tome nema nikakvih zvaničnih potvrda. Jedan od očevidaca rekao je agenciji Rojters da je u području gde se dogodio napad video najmanje 15 vozila hitne pomoći, kao i značajno prisustvo snaga bezbednosti.

Saudijska Arabija objavila je da su požari izazvani napadom pod kontrolom. Državna televizija saopštila je da se izvoz nastavlja, ali kompanija Saudi Aramko još se nije oglašavala povodom napada.

Saudijski faktički vladar, prestolonaslednik Muhamed bin Salman, je u telefonskom razgovoru američkom predsedniku Donaldu Trampu preneo da je Rijad imao volje i sposobnosti da se suoči sa ovom, kako je naznačeno, terorističkom agresijom, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Bela kuća je saopštila da su Sjedinjene Države osudile napade. U saopštenju je navedeno da je predsednik Donald Tramp preneo prestolonasledniku Salmanu da je Vašington spreman na saradnju sa Saudijskom Arabijom kako bi njena bezbednost bila zagarantovana.

"Aktovi nasilja na civilna područja i infrastrukturu od vitalne važnosti za globalnu ekonomiju samo produbljuju sukobe i nepoverenje”, saopštio je portparol Bele kuće Džad Dir.

Majk Pompeo, američki državni sekretar, poručio je da krivicu za napad snosi Iran – objavivši na društvenoj mreži Tviter da je to stav Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

“Uprkos pozivima na stišavanje tenzija Iran je pokrenuo napad bez presedana na svetske zalihe energije. Nema dokaza da su napadi došli iz Jemena“, napisao je Pompeo.

Tri izvora, su međutim, potvrdila su da su zbog napada prekinuta proizvodnja i izvoz nafte. Prema tvrdnjama dva izvora ugrožena je proizvodnja od 5 miliona barela sirove nafte – što iznosi blizu polovine ukupne proizvodnje Saudijske Arabije. Treći izvor naveo da je proizvodni proces nepoznate količine nafte obustavljen zbog mera predostrožnosti. Prema istom izvoru većina izgubljenog kapaciteta mogla bi se nadoknaditi za nekoliko dana.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je na Tviteru da je u kontaktu sa saudijskim vlastima i drugim zemljama proizvođačima nafte – navodeći da su tržišta nafte za sada dobro snadbevena.

XS
SM
MD
LG