Linkovi

SAD: Indirektni razgovori sa Iranom nastavljaju se u Beču


Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih posloa Irana, Abas Aragči, levo, napušta "Grand hotel Beč" u Beču, 9. aprila 2021.
Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih posloa Irana, Abas Aragči, levo, napušta "Grand hotel Beč" u Beču, 9. aprila 2021.

VAŠINGTON - SAD i Iran dogovorili su se da održe drugu rundi indirektnih razgovora u Beču sledeće nedelje kako bi pokušali da se međusobno vrate u sklad sa Nuklearnim sporazumom iz 2015. godine. Međutim, Iran je insistirao da se ukinu sve američke sankcije protiv te zemlje, dok su SAD upozorile da takav zahtev može dovesti do ćorsokaka.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta koji je u petak razgovarao sa novinarima rekao je da će se indirektni razgovori nastaviti sredinom sledeće nedelje u austrijskoj prestonici.

Američke i iranske diplomate zaključile su početnu rundu razgovora ranije tokom dana, dok su posrednici iz Evropske unije prenosili poruke između dve strane.

Razgovori su započeli u utorak sastankom predstavnika Irana sa predstavnicima Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije, pet preostalih potpisnica sporazuma iz 2015. godine poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), i odvijenim sastankom predstavnika tih pet svetskih sila sa američkom delegacijom.

Sporazum JCPOA je pozvao Iran da zamrzne nuklearne aktivnosti koje bi mogle imati za cilj pravljenje oružna, a da za uzvrat budu ukinute sankcije svetskih sila. SAD su se povukle 2018. godine i počele jednostrano da pojačavaju sankcije protiv Irana pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, koji je kritikovao sporazum koji je ispregovarao njegov prethodnik kao nedovoljan za zaustavljanje nepoželjnog iranskog ponašanja.

Iran je uzvratio godinu dana kasnije prekoračivanjem ograničenja nuklearne aktivnosti JCPOA.

Američki zvaničnik opisao je ovonedeljne razgovore kao produktivne, poslovne i konstruktivne. Zvaničnik je, međutim, rekao da je situacja u kojoj posrednici iz EU prenose poruke između dva hotela i američkog i iranskog tima - nprikladna.

"Razmenili smo ideje o principima koji bi vodili bilo kakvom ukidanju sankcija sa američke strane", rekao je zvaničnik.

Američka strana nije predstavila spisak konkretnih sankcija koje bi mogle biti ukinute, a iranska strana nije predstavila spisak nuklearnih koraka koje bi bila spremna da preduzme kako bi poništila kršenja JCPOA, dodao je zvaničnik.

"Sve sankcije koje nisu u skladu sa JCPOA i koje nisu u skladu sa koristima koje Iran očekuje od JCPOA, spremni smo da ukinemo", rekao je zvaničnik, dodajući da ostaje otvoreno pitanje da li je Iran ozbiljan u pogledu uzvraćanja na američku ponudu.

Iranski vodeći predstavnik u pregovorima, zamenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči, citirao je u petak iranski državni novinski sajt Press TV rekavši da će se Teheran "vratiti u potpunosti u sklad sa sporazumom tek nakon što SAD ukinu uvedene sankcije, ponovo nametnute ili ponovo označene nakon što su se SAD povukle iz JCPOA".

Rekao je da će Iran takođe želeti da verifikuje ukidanje tih sankcija.

Američki zvaničnik odbacio je taj zahtev, rekavši da administracija Džoa Bajdena bar neke Trampove sankcije vidi kao "legitimne".

"Prema sporazumu (iz 2015), SAD zadržavaju pravo da izriču sankcije iz nenuklearnih razloga, bilo da je reč o terorizmu ili kršenju ljudskih prava ili ometanju naših izbora itd", rekao je zvaničnik. Ako Iran insistira na uklanjanju svih sankcija kako bi postigao dogovor, to će dovesti do ćorsokaka, dodao je zvaničnik.

Uprkos tome što se čini da SAD i Iran ostaju duboko podeljeni, Pres TV javila je da Teheran pregovore smatra kretanjem u dobrom pravcu i da će se sledeći sastanak u Beču održati u sredu.

Iranski posmatrači koje je intervjuisao Perzijski servis Glasa Amerike proteklih dana izražavali su mešavinu optimizma i pesimizma u pogledu izgleda za eventualni dogovor o oživljavanju JCPOA i ublažavanju dugotrajnih američko-iranskih tenzija.

Govoreći u sredu u austrijskoj prijestonici, profesor politike na Univerzitetu u Beču Hajnc Gartner rekao je da se SAD žuri da postignu sporazum pre nego što Iran održi predsedničke izbore u junu čiji bi pobednik mogao da zauzme oštriji stav prema SAD, iako samo uz dozvolu vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija, koji ima poslednju reč u donošenju ključnih odluka.

Gartner je rekao da odlazeći iranski predsednik Hasan Rohani, čija je vlada pregovarala i ušla u JCPOA 2015. godine, takođe ima podsticaj da ponovo uvede olakšice za sankcije svom narodu i tako izbegne napuštanje funkcije s reputacijom narušenom neuspelim sporazumom.

"Glavni deo olakšice moraće da ide na stanovništvo, inače će doći do nemira. I to nije ono što će iranska vlada želeti", rekao je.

Međutim, američko-iranski sporazum koji vodi ukidanju samo nekih američkih sankcija na iranski izvoz energije verovatno neće pružiti Iranu ekonomsko olakšanje koje želi, rekao je Farad Alavi, iransko-američki advokat specijalizovan za međunarodne sankcije.

U svom televizijskom pojaviljivanju u utorak, povodom pregovora u Beču, Alavi je rekao da će, ako SAD zadrže sankcije iranskom finansijskom sektoru, a Teheran i dalje ostane na crnoj listi Radne grupe za finansijske akcije - globalnog finansijskog nadzornika - praktični uticaj oslobađanja od sankcija biti "minimalan".

Analitičar Fondacije za odbranu demokratije Bredli Bouman rekao je u intervjuu od ponedeljka da bi bila greška da SAD pruže olakšavanje sankcija protiv Irana u okviru uzajamnog povratka na poštovanje, kako je rekao, pogrešnog prvobitnog sporazuma koji je Iranu omogućio da nastavi opažene štetne aktivnosti.

"Teheran ostaje vodeći svetski državni sponzor i izvoznik terorizma. Oni imaju najveći arsenal balističkih projektila na Bliskom istoku. Oni i dalje ciljaju preko svojih ispostava na Amerikanace u regionu i na naše partnere i saveznike", rekao je Bouman "Ne vidim dokaze strateške odluke Teherana da promeni kurs i živi u miru sa susedima".

Tekst je originalno objavljen na Persijskom servisu Glasa Amerike.
XS
SM
MD
LG