Linkovi

Srušio se ukrajinski avion u Iranu, poginulo 176 ljudi


Radnici Ukrajinske međunarodne aviokompanije na brifingu u Kijevu slušaju vesti o avionu koji se srušio blizu Teherana.
Radnici Ukrajinske međunarodne aviokompanije na brifingu u Kijevu slušaju vesti o avionu koji se srušio blizu Teherana.

Svih 176 putnika i članova posade poginulo je kada se Boing 737 ukrajinske međunarodne aviokompanije srušio ubrzo posle poletanja sa međunarodnog aerodrome u Teheranu. Nesreća, čiji uzrok još nije utvrđen, dogodila se iste noći kada je Iran napao iračke baze u kojima su bili smešteni američki vojnici ali nema dokaza da su dva incidenta povezana.

Na polju u blizini Teherana, u toku je sumorni posao identifikacije posmrtnih ostataka putnika i posade ukrajinskog aviona. Boing 737 srušio se u sredu ujutru po lokalnom vremenu, ubrzo posle poletanja iz Teherana na putu za Kijev. Ukrajinska međunarodna aviokompanija saopštila je da je avion star tri godine, a servisiran je pre samo dva dana.

Još nepoznat uzrok rušenja ukrajinskog aviona u Iranu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Kako prenose iranski mediji, pozivajući se na izjavu lokalnog zvaničnika za avijaciju, pilot nije oglasio uzbunu.

Među žrtvama su 82 Iranca, 63-je Kanađana, jedanaest Ukrajinaca, desetoro Šveđana, troje Nemaca i troje Britanaca. Predsednik aviokompanije UIA, Jevgenij Dihne, izrazio je saučešće porodicama žrtava.

“U ime naše kompanije, želim da izrazim duboko saučešće porodicama putnika i članova posade, i njihovim bližnjima. Bio je to jedan od naših najboljih aviona sa odličnom, iskusnom posadom.”

Ali, šta je dovelo do rušenja jednog od “najboljih ukrajinskih aviona”? Ukrajinska ambasada u Teheranu prvobitno je navela da je došlo do kvara na motoru, i da avion nije bio meta raketnog ili terorističkog napada. Međutim, ta izjava je kasnije povučena, na zahtev iranskih vlasti, naveo je jedan zvaničnik ambasade.

Kompanija koja do sada nije imala nijednu nesreću, ističe da radi sve da utvrdi uzrok rušenja aviona. U istrazi učestvuju iranske vlasti kao i američki proizvodjač Boing. Iranska državna televizija javila je da su pronađene obe crne kutije sa aviona. Prema lokalnoj, poluzvaničnoj novinskoj agenciji, šef iranske uprave za civilnu avijaciju izjavio je da se još ne zna kojim zemljama će Iran poslati crne kutije na analizu – ali da ih neće predati Boingu.

Ukrajina je obustavila sve letove u iranskom vazdušnom prostoru.

"Odlučili smo da suspendujemo sve aktivnosti ukrajinskih aviokompanija u iranskom vazdušnom prostoru dok se ne razjasni uzrok ove tragedije. Čim uzroci budu potpuno jasni, preispitaćemo tu odluku”, izjavio je ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk.

Velike aviokompanije širom sveta otkazale su letove za Iran i Irak i preusmerile svoje avione da ne ulaze u vazdušni prostor obe zemlje.

XS
SM
MD
LG