Linkovi

Iran osudio antivladinog demonstranta na smrt


ARHIVA - Protesti u Iranu, 27. oktobar 2022.
ARHIVA - Protesti u Iranu, 27. oktobar 2022.

Iranski Revolucionarni sud osudio je antivladinog demonstranta na smrt i izrekao zatvorske kazne za još petoricu, javili su državni mediji u nedelju, usred stalnih nemira u zemlji.

Presuda je verovatno prva smrtna kazna u suđenjima uhapšenima zbog učešća u protestima koji su zahvatili Iran proteklih sedmica u kojima se zahteva kraj svešteničke vladavine.

Mizan, medijski portal povezan sa iranskim pravosuđem, rekao je da je smrtna kazna usledila po optužbi da je demonstrant zapalio zgradu vlade. Pet zatvorskih kazni kretalo se od pet do 10 godina i navodno kršenje nacionalne bezbednosti i javnog reda.

Mizan javlja da su odvojeni ogranci Revolucionarnog suda doneli presude, ali nije izneo detalje o demonstrantima kojima se sudi i koji mogu da se žale na odluke.

Sud je osnovan posle Islamske revolucije 1979. godine i poznat je po oštrim kaznama onima koji se protive iranskim sveštenskim vladarima.

Iran je već podigao optužnice za stotine pritvorenih demonstranata rekavši da će im održati javna suđenja.

Demonstracije protiv vlade ušle su u osmu sedmicu, a izazvane su smrću u pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, koja je privedena pošto je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja žena u toj zemlji.

Sudske vlasti najavile su optužbe protiv stotina ljudi u drugim iranskim pokrajinama. Neki su optuženi za "korupciju na zemlji" i "rat protiv Boga", krivična dela za koja je predviđena smrtna kaznu.

Bezbednosne snage, uključujući paravojne dobrovoljce Revolucionarne garde, nasilno su razbili demonstracije, ubivši preko 300 ljudi, uključujući desetine dece, podaci su organziacije "Iran za ljudska prava" sa sedištem u Oslu. Iranske vlasti kažu da je više od 40 pripadnika bezbednosnih snaga takođe ubijeno u nemirima širom zemlje.

Iako su se protesti prvo fokusirali na ukidanje obavezne iranske marame ili hidžaba, od tada su se pretvorili u jedan od najvećih izazova vladajućim sveštenicima od haotičnih godina posle Islamske revolucije 1979. godine.

XS
SM
MD
LG