Linkovi

Bez optužnice za njujorškog policajca odgovornog za smrt Afroamerikanca


Protest protiv odluke Sekretarijata za pravosuđe zbog odluke u slučaju Erika Garnera
Protest protiv odluke Sekretarijata za pravosuđe zbog odluke u slučaju Erika Garnera

Sekretarijat za pravosuđe odbio je da podigne optužnicu protiv Danijela Pantalea, njujorškog policajca optuženog za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca Erika Garnera 2014.

Grupa njujorških policajaca je pokušala da uhapsi Erika Garnera koji je prodavao cigarete na ulici u Njujorku. On se opirao hapšenju, pa su ga policajci opkolili, a Danijel Panteleo ga uhvatio oko vrata.

Uprkos tome što se čulo kako Garner viče da "ne može da diše", Pantaleo ga nije pustio i Garner je kasnije preminuo.

Protest zbog odluke Sekretarijata za pravosuđe u slučaju Erika Garnera
Protest zbog odluke Sekretarijata za pravosuđe u slučaju Erika Garnera

Sekretarijat za pravosuđe je zaključio da nije bilo dovoljno dokaza da je policajac Danijel Pantaleo, optužen za ubistvo Erika Garnera, prekršio Zakon o građanskim pravima koji brani diskriminaciju na osnovu rase, nacije, pola, religije. Da bi to zaključili, navodi se, morali bi da dokažu da je Pantaleo namerno upotrebio prekomernu silu.

"Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar je lično pregledao ovaj slučaj i doneo je odluku, koja je i odluka sekretarijata", rekao je Ričard Donahju, tužilac istočnog distrikta u Njujorku.

Policajac Danijel Pantaleo ispred svoje kuće u Njujorku, maj 2019.
Policajac Danijel Pantaleo ispred svoje kuće u Njujorku, maj 2019.

"Čak i greška ili pogrešna procena policajca ne znači da je namerno prekršio Zakon o građanskim pravima", kazao je Donahju i istakao da nisu bili ubedjeni da je Pantaleo želeo namerno da usmrti Garnera.

Iako je Garnerova smrt kvalifikovana kao ubistvo, porota u sudu u Njujorku je odlučila da Pantaleo ne bude optužen za krivično delo. Potom je pokrenuta federalna istraga koja je okončana današnjom odlukom Sekretarijata za pravosuđe.

Pantaleu su odmah posle incidenta oduzete značka i pištolj, ali je nastavio da radi kancelarijske poslove.

Porodica: Nastavićemo borbu

Tužioci su odluku saopštili majci Erika Garnera Gven Kar i njegovoj udovici Esju Snajps. Porodica se sa gradom Njujorkom nagodila 2015. i dobila odštetu od 5,9 miliona dolara.

"Budite uvereni da ćemo nastaviti da se borimo, koliko god da pružate otpor", rekla je Gven Kar pošto je čula odluku Sekretarijata za pravosuđe.

Pozvala je i da Danijel Panteleo i drugi policajci budu otpušteni jer "ulice Njujorka nisu bezbedne dokle god oni njima šetaju".

Ejsu Snajps, supruga stradalog Erika Garnera, 2015.
Ejsu Snajps, supruga stradalog Erika Garnera, 2015.

Lider njujorškog ogranka organizacije Black Lives Matter Houk Njusom najavio je na Fejsbuku da će aktivisti "zatvoriti Njujork" ako Sekretarijat za pravosuđe ne podigne optužnicu protiv Pantalea.

Članovi te grupe protestovali su i ispred Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu.

Protest u Njujorku zbog ubistva Erika Garnera 2014.
Protest u Njujorku zbog ubistva Erika Garnera 2014.

Snimak incidenta na kome se vidi da Danijel Pantaleo drži ruke oko vrata Erika Garnera, postao je istog momenta viralan i uzrokovao proteste širom SAD zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Ubistva crnaca od strane policajaca širom zemlje su konstantni problem u nekim zajednicama.

Vašington post piše da su policajci tokom 2019. ubili 102 Afroamerikanca.

XS
SM
MD
LG