Linkovi

Članice G-20 razmotrile pandemiju koronavirusa na virtuelnom samitu


Saudijski kralj Salman otvorio je samit Grupe 20 u subotu pozivom na zemlje članice da uvere globalnu zajednicu da čine sve u svojoj moći da zaustave pandemiju koronavirusa i pruže pristupačni i ravnopravni pristup vakcinama.

“Imamo dužnost da zajedno dostojno odgovoirmo na izazov za vreme ovog samita i pošaljemo snažnu poruku nade", ocenio je kralj Salman.

Broj slučajeva koronavirusa na svetu bliži se 58 miliona a broj smrtnih slučajeva od Kovida 19 je skoro 1,4 miliona, prema univerzitetu Džons Hopkins.

“Pandemija Kovida 19 je bila šok bez presedana, koji je uticao na ceo svet u kratkom vremenskom periodu, izazivajući globalne ekonomske i društvene gubitke", rekao je saudijski monarh.

Saudijska Arabija je ovog vikenda domaćin samita G-20, grupe 20 industrijalizovanih zemalja i tržišta u razvoju, koji se većim delom održava virtuelno, zbog pandemije.

​Predsednik Donald Tramp, koji se nije mnogo pojavljivao u javnosti nakon što je izgubio predsedničke izbore ranije ovog meseca, prisustvovao je samitu virtuelno. Na Tviteru je iznosio neosnovane tvrdnje o prevarama na predsesdničkim izborima 3. novembra, za vreme govora kralja Salmana, a zatim otišao da igra golf u svom klubu u severnoj Virdžiniji, nadomak Vašingtona.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz obraća se učesnicima na otvaranju virtuelnog samita G-20 iz Rijada, 21. novembra 2020.
Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz obraća se učesnicima na otvaranju virtuelnog samita G-20 iz Rijada, 21. novembra 2020.

Nakon što je Tramp napustio virtuelni sastanak, sekretar za finansije Stiv Mnučin, koji je takođe prisustvovao, saopštio je da je inicijativa o suspenziji naplate dugova, stara sedam meseci, "ključno dostignuće G-20 u odgovoru na pandemiju." Inicijativa pomaže najsiromašnijim zemljama sveta da odlože isplate kreditorima do sredine sledeće godine.

Učesnici samita su, kao što je i očekivano, razgovarali o efektu pandemije koronavirusa na svetsku ekonomiju i razmotrili načine da se stimuliše ekonomski oporavak i rast.

Posmatrači navode da je moguće da će, tokom samita, neki svetski lideri možda postaviti pitanja domaćinu samita, saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu u vezi sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, za koga se veruje da su ga u Turskoj ubili saudijski agenti.

Članice G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Turska, SAD i EU.

Prema vebsajtu grupe, ovih 20 članica čini oko 80% svetske ekonomske proizvodnje, dve trećine globalne populacije i tri četvrtine međunarodne trgovine.

XS
SM
MD
LG