Linkovi

Optuženi napadač iz Ilinoisa se izjasnio da nije kriv


Memorijal za žrtve oružanog nasilja počinjenog na Dan nezavisnosti u Hajlend parku (Foto: REUTERS/Cheney Orr)
Memorijal za žrtve oružanog nasilja počinjenog na Dan nezavisnosti u Hajlend parku (Foto: REUTERS/Cheney Orr)

Robert Krimo, muškarac optužen da je pucao iz automatskog oružja na građane okupljene tokom obeležavanja Dana nezavisnosti 4. jula u Ilinoisu, izjasnio se da nije kriv po 117 tačaka optužnice za napad - uključujući 21 optužbu za ubistvo prvog stepena, saopštio je državni tužilac Okruga Lejk – Erik Rajnhart.

Krimo će se sledeći put pojaviti pred sudom 1. novembra.

Optuženi Krimo nalazi se u pritvoru bez mogućnosti izlaska uz kauciju - otkako je uhapšen nakon pucnjave na proslavi 4. jula u Hajlend Parku u Ilinoisu, u kojoj je poginulo sedam ljudi, a više od trideset povređeno.

Ukoliko bude osuđen - suočiće se sa doživotnom zatvorskom kaznom bez mogućnosti pomilovanja.

Tokom pretresa tužioci su naveli da je optuženi Krimo napad planirao nedeljama. Tokom parade povodom Dana nezavisnosti popeo se na i ispalio više od 70 metaka na okupljene, navedeno je u sudskim dokumentima. Područje napada napustio je obučen u žensku odeću, dok je tetovaže na licu prekrio šminkom.

Na mestu događaja pronađena je poluautomatska puška Smit i Veson, a slično oružje nalazilo se u automobilu kojim je optuženi upravljao kada je uhapšen, navode tužioci.

Američku javnost tokom poslednjih meseci potreslo je nekoliko slučajeva oružanog nasilja. Osim pucnjave u Ilinoisu na Dan nezavisnosti u maju je u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, ubijeno 19 učenika i dve nastavnice, dok je u jednoj prodavnici u Bafalu u pucnjavi živote izgubilo deset ljudi.

Inače, tokom juna američki Vrhovni sud je svojom odlukom proširio prava na nošenje oružja u Americi

Odluka je doneta u nedelji u kojoj je predsednik Džo Bajden potpisao predlog zakona kojim će biti pooštreni uslove za kupovinu i nabavku oružja, posle godina neuspešnih pokušaja.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u 2020. godini od posledica povreda nanetih oružjem preminulo je više od 45.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG