Linkovi

Tramp Kini: Trgovinski sporazum sada, ili mnogo gori nakon 2020.


Kontejneri Jang Ming na brodu u luci u Oklandu, 2. jula 2018, Kalifornija, SAD.
Kontejneri Jang Ming na brodu u luci u Oklandu, 2. jula 2018, Kalifornija, SAD.

Predsednik Donald Tramp upozorio je Kinu u subotu da treba da postigne trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama sada, ili da bi sporazum mogao da bude "mnogo gori po njih, ukoliko bude morao da bude pregovaran u mom drugom mandatu".

Vašington i Peking blokirani su u trgovinskoj borbi u kojoj podižu međusobno tarife i rasplamsavaju strahovanja da će taj spor naneti štetu globalnoj ekonomiji.

Dvodnevni razgovori okončani su u petak, bez postignutog sporazma. Vođa kineskih pregovarača rekao je da će se dve strane sastati ponovo u Pekingu u još uvek neodređenom trenutku, ali je upozorio da Kina neće praviti ustupke po pitanju "važnih principa".

"Mislim da je Kina oselita da je poražena tako teško tokom poslednjih pregovora, da bi mogla da čeka do sledećih izbora 2020. kako bi videli da li će im se posrećiti i da li će demokrate pobediti - u kom slučaju bi mogli da nastave da čerupaju SAD za 500 milijardi godišnje..."

"...Jedini problem je što oni znaju da ću ja pobediti (najbolja ekonomija i brojke o zaposlenosti u istoriji SAD i mnogo više) i da će sporazum postati mnogo gori po njih ukoliko bude pregovaran u mom drugom mandatu. Bilo bi mudrije po njih da delaju sada, umesto što vole da sakupljaju VELIKE TARIFE!"

Optužbe i više tarife

Tramp je optužio Peking da povlači svoje obaveze u razgovrima o trgovini i naredio uvođenje novih kaznenih carina, koje stupaju na snagu u petak, na 200 milijardi dolara vredan kineski izvoz, povećavajući ih na 25 sa dosadašnjih 10 dosto.

On je zatim podigao lestvicu još više, naređujući uvođenje tarifa na gotovo celokupan preostali izvoz - vredan 300 milijardi dolara, kaže američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer - druge najveće ekonomije sveta.

Te tarife neće stupiti na snagu još mesecima, nakon perioda javne rasprave.

Tramp je takođe u subotu rekao da bi kompanije lako mogle da izbegnu dodatne troškove tako što bi dobra proizvodile u Sjedinjenim Državama.

"Tako lak način da se izbegnu tarife? Pravite ili proizvodite svoja dobra i proizvode u staroj dobroj SAD. Vrlo je prosto", tvitovao je on, što je u skladu sa sličnom porukom koju je poslao u petak, pa čak i retvitovao.

Spremni za dogovor

Pre samo nedelju dana, činilo se da su Sjedinjene Države i Kina spremne da postignu sveobuhvatni dogovor.

Vašington želi da Peking pritegne svoju zaštitu intelektualne svojine, saseče subvencije kompanijama koje su u vlasništvu države i umanji zjapeći trgovinski deficit; Kina želi da se okončaju tarife kao deo "balansiranog" sporazuma.

I dok pristalice hvale Trampa kao čvrstog pregovarača, republikanci predani slobodnoj trgovini upozorili su da bi tarife mogle da načine više štete ekonomiji, a mnogi farmeri, uključujući i Trampove pristalice, poručili su da su tarife pogodile njih na kraju reda.

Dok se širio ekonomski rat, Kina je uvela 100 milijardi dolara opterećenja na poljoprivredne proizvode i druga dobra iz SAD.

Republikanski senator Čak Gresli, iz farmerske države Ajova, oprezno je pozdravio nove tarife, ali i zahtevao od pregovarača da pronađu brzo rešenje "kako bismo izbegli produžavanje tarifa, koje, kako znamo, imaju uticaj na ekonomiju SAD".

XS
SM
MD
LG