Linkovi

Moguć susret Trampa i Đinpinga na samitu G20


Ši Đinping i Donald Tramp, arhivska fotografija
Ši Đinping i Donald Tramp, arhivska fotografija

Američki i kineski predsednici Donald Tramp i Ši Đinping najverovatnije će se sastati tokom samita G20 u Japanu krajem juna i raspravljati o trgovini, izjavio je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou.

"Ponovio bih da postoji velika verovatnoća da će se dvojica predsednika susresti u Japanu, na skupu G20", rekao je Kadlou za Foks njuz, objavio je Rojters.

Kadlou je rekao da za sada nema drugih dogovorenih razgovora Pekinga i Vašingtona. Ekonomski savetnik Bele kuće, ocenjuje da je Kina proteklih nedelja odustala od dela datih obećanja.

Po njegovoj oceni, ključna tačka sukoba je nespremnost Pekinga da ozakoni svoje obaveze dogovorene sa Vašingtonom, naročito u vezi sa transferom tehnologije i intelektualne svojine.

"Moramo imati veoma jak dogovor da bismo ispravili te greške pre nego što budemo zadovoljni", rekao je Kadlou.

Kina je proteklih nedelja odustala od dela datih obećanja: Leri Kadlou
Kina je proteklih nedelja odustala od dela datih obećanja: Leri Kadlou

Poslednji krug razgovora dve strane u petak je okončan bez rezultata pa je američki predsednik odlučio da se započne proces aktivacije carina na sav preostali uvoz iz Kine.

U petak su u SAD stupile na snagu carine na uvoz kineske robe povećane na 25 odsto sa dodatdašnjih 10 posto, u vrednosti od 200 milijardi dolara, a nova carinska mera usledila je nakon neuspeha pregovora kineske i američke trgovinske delegacije u Vašingtonu u pokušaju da reše trgovinski sukob koji traje već mesecima.

Kina je u petak najavila protivmere nakon što su Sjedinjene Države povećale carine sa 10 na 25 odsto, ali nije objašnjeno kakav odgovor je predviđen.

Sjedinjene Države nezadovoljne su zbog nesrazmere u trgovanju s Kinom, jer je američki defiicit u poslednjoj deceniji porastao na 419 milijardi dolara, a SAD optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući i krađu intelektualnog vlasništva, prisilan transfer tehnologije i favoriziranje kineskih kompanija.

XS
SM
MD
LG