Linkovi

Tramp najavljuje više tarife na uvoz iz Kine


Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka sa premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući, 3. maja 2019. u Vašingtonu.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka sa premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući, 3. maja 2019. u Vašingtonu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da se kineski pregovarač priprema da putuje u Sjedinjene Države na sledeću rundu razgovora o trgovini, dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp prigovorio da proces traje predugo i zapretio uvođenjem viših tarifa na uvoz kineske robe vredne milijarde dolara.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima u ponedeljak da Kina "pokušava da dobije dodatne informacije" o Trampovim komentarima po pitanju novih tarifa.

Geng nije precizirao da li je vicepremijer Liu Hi, glavni kineski pregovarač, među onima koji se pripremaju za put u Vašington ove sedmice.

Tramp je u nedelju na Tviteru napisao: "Trgovinski sporazum sa Kinom se nastavlja, ali presporo, pošto oni pokušavaju da ga ponovo ispregovaraju. Ne!"

On je rekao da će podići tarife na 200 milijardi dolara vrednu kinesku robu sa postojećih 10 odsto na 25 odsto i uvesti nove tarife na dodatnu robu vrednu 325 milijardi dolara.

Vol strit žurnal (WSJ) javio je kasno u nedelju da Kina razmatra otkazivanje razgovora o trgovini, koji bi prema planovima trebalo da se održe u Vašingtonu ove nedelje.

Pres sekretarka Bele kuće nije još uvek odgovorila Glasu Amerike na zahtev za komentar po pitanju izveštaja WSJ.

Tramp i kineski predsednik Ši Đinping dogovorili su se prošlog decembra da spreče uvođenje novih tarifa dok razgovori traju, ali nije jasno da li će Trampova objava uticati na pregovore, zakazane za sredu u Vašingtonu.

Berze su u padu u poneljak u obe zemlje.

XS
SM
MD
LG