Linkovi

Hrvatska odblokirala poglavlje 26


Zvanični Zagreb deblokirao je pregovore Srbije i EU o poglavlja 26, a kako je objasnio šef hrvatske diplomatije Ivo Štir, potpisivanjem sporazuma o udžbenicima između ministra prosvete Srbije i predstavnika hrvatske manjine, stekli su se uslovi da Hrvatska povuče rezervu u vezi sa tim pitanjem.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Ivo Štir izjavio je da se danas potpisanim sporazumom između ministra obrazovanja Srbije i predstavnika hrvatske nacionalne manjine, reguliše sporno pitanje udžbenika.

Takođe, Štir je najavio da će Hrvatska, u okviru poglavlja 23, pratiti ispunjavanje svih obaveza koje se tiču nacionalnih manjina.

A šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je danas podsetio da su pre samo godinu dana svih 28 članica Unije postigle dogovor o otvaranju prvih poglavlja sa Srbijom:

"I opet se svih 28 država članica saglasilo o otvaranju dva poglavlja i zatvaranju prvog poglavlja u decembru ove godine. Gledajući unapred, u sledeću godinu, očekujemo da se na ovom zaletu može graditi".

Povodom hrvatske odluke da odblokira pregovore Srbije i EU, premijer Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio Hrvatskoj na toj odluci, uz ocenu da je to dobar potez i koji će doprineti boljim odnosima dve zemlje.

XS
SM
MD
LG