Linkovi

Vučić: Ne znam zbog čega nismo otvorili poglavlje 26


Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU, jedno je i privremeno zatvorila, ali prava vest je da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26. Na večerašnjoj konferenciji za novinare Aleksandar Vučić je objasnio razloge svog sinoćnjeg odlaska iz Brisela.

Posle vesti iz Brisela da je Srbija otvorila dva nova pregovaračka poglavlja – 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, kao i da je poglavlje 25 odmah i zatvoreno, premijer Srbije Aleksandar Vučić je na večerašnjoj konferenciji za novinare istakao da će Srbija nastaviti evropski put, ali pre svega će voditi računa o nacionalnim i državnim interesima.

S obzirom da poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi nije otvoreno zbog protivljenja Hrvatske, Vučić je rekao da nikad neće dopustiti unižavanje srpskog naroda, i da je zato i napustio Brisel u ponedeljak uveče:

"Ja želim da vas obavestim da je jedan od razloga mog napuštanja Brisela sinoć bio i taj što nikakvo obrazloženje nisam dobio zašto ne otvaramo poglavlje 26. Šta to Srbija nije uradila kako je od nje traženo i kako se to zahteva od onih koji treba da budu članovi EU? Odgovora jednostavno nema. Tišina. Kako i da bude odgovora kada 27 zemalja članica podržava otvaranje poglavlja, a samo jedna ne podržava".

Odgovarajući na pitanja u vezi sa pisanjem medija da je NATO spreman da interveniše na Balkanu, ukoliko dođe do destablilizacije ili upliva ruskog uticaja, Vučić je rekao da je nedavno bio na Savetu NATO-a i da nije osetio nikakvo neprijateljstvo prema Srbiji.

Reagujući na jučerašnju izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da EU traži od Srbije da zatvori rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako želi da postane njena članica, Vučić je istakao da takvih poruka nije bilo u Briselu:

"Nisam to na takav način čuo od ljudi iz Brisela, da budem pošten. Moguće je da je to Sergej čuo na nekom drugom mestu. Od mene to nisu tražili, i o tome odlučuje Vlada Srbije, a ne Brisel, Moskva ili Vašington".

Kako je još rekao Vučić, u Briselu je predstavio tablicu vrednosti koju Srbija zastupa, i, kako je dodao, zbog tih vrednosti je u ponedeljak napustio sedište EU, ali ne i pregovore, niti je zaustavio pregovarački proces.

XS
SM
MD
LG