Linkovi

Vučić napustio Brisel zbog hrvatske blokade poglavlja 26


Premijer Srbije, Aleksandar Vučić neće prisustvovati sutrašnjoj medjuvladinoj konferenciji izmedju EU i Srbije na kojoj će biti otvorena dva nova poglavlja pregovora. On je ovo izjavio nakon večerašnjeg razgovora sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, za koji je rekao da je bio "dug i težak". Razlog njegovoj odluci da se večeras vrati u Beograd je stav Hrvatske da blokira otvaranje i trećeg planiranog poglavlja, koje se bavi kulturom i obrazovanjem.

“Zahvalan sam na prijemu gospodji Mogerini, na njenoj ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji. Imali smo veoma težak, otovoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske, ali pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave niti bilo šta. Iako sam za sutra planirao mnogo sastanaka ovde u Briselu i prisustvo na medjuvladinoj konferenciji, moraću da se izvinim i Sebastijanu Kurcu za predstavljanje Akcionog plana sa Austrijom i još mnogo bilateralnih sastanaka. Srpska delegacija, sa izuzetkom Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvoje sastanku oko sprovodjenja u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mi se vraćamo koliko ovog trenutka za Beograd”, izjavio je Vučić.

Lajčak: EU ispunjava obećanja Zapadnom Balkanu

Srbija u utorak otvara najmanje dva poglavlja, bar prema onome što je zaključeno na Savjetu ministara EU. Riječ je o javnim nabavkama i istraživanju i nauci. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara EU, slovačkog mnistra spoljnih poslova, Miroslava Lajčaka, riječ je o očiglednom ispunjavanju obećanja o evropskoj budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana:

"Da, medjuvladina konferencija sa Srbijom i sa Crnom Gorom za sutra je potvrdjena, bice novih poglavlja ali ja ne bih sada da kažem koliko i koja jer mi još uvek vodimo razgovore oko toga", rekao je Lajčak.

Na pitanje kada će se končano znati o kojim je poglavljima reč – Lajčak odgovara : “sutra sigurno”.

Toliko o onome šta je izvjesno. Još uvijek nije jasno da li će se otvoriti i treće poglavlje, o kulturi i obrazovanju, jer, nezvanično, Hrvatska se protivi otvaranju te teme, s obzirom na prigovore Zagreba na obrazovanje hrvatske manjine u Srbiji. Lajčak još uvijek vjeruje da ima protsora za dogovor i ne isključuje mogućnost da sutrašnja medjuvladina konferencija sa Srbijom bude mjesto gdje će se otvoriti tri nova poglavlja pregovora sa Srbijom. Uz činjenincu da je Bosna i Hercegovina dobila Upitnik Evropske komisije, a sutra Crna Gora takodje otvara nova poglavlja pregovora, Lajčak vjeruje da EU ispunjava obećanje o evropskoj budućnosti regiona...

“Vi znate da proširenje je jedan od naših prioriteta, mi smo se trudili da pokažemo koliko je to važno i ozbiljno i mislim da smo uspeli da otvorimo nekoliko važnih poglavlja ili da postignemo napredak sa BiH, sutra ćemo otvoriti još dodatna poglavlja i sa Srbijom i sa Crnom Gorom. Time smo zadovoljni, zadovoljni smo i time da je pitanje proširenja ostalo na dnevnom redu, da je vidljivo, da se o njemu razgovara. Naravno da to nije svima glavno pitanje EU, ali je pitanje koje je tu, koje postoji i da smo ostvarili napredak praktično u vezi svake zemlje koja je deo tog procesa. Ja mislim da je to dobra stvar”, istakao je Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG