Linkovi

Srbija i Crna Gora otvorile nova poglavlja


Srbija i Crna Gora su danas na medjuvladinim konferencijama sa EU otvorile po dva nova poglavlja pregovora o prijemu u EU. Ovaj nesumnjiv uspjeh pregovarača nacionalnih vlada i Brisela je bio donekle u sjenci hrvatske blokade današnjeg otvaranja i trećeg poglavlja za Srbiju, poglavlja o kulturi i obrazovanju, pravdane nepostojanjem dovoljno informacija o obrazovanju hrvatske manjine u Srbiji. Za srpske pregovarače riječ je o politički motivisanom činu.

Ipak, dobra vijest, koju potenciraju i u EU, je da i Crna Gora i Srbija otvaraju nova poglavlja pregovora, što će reći, napreduju u završnoj fazi pregovora. Crna Gora sa današnjim danom ima otvorenih 26 poglavlja od ukupno 35, a Srbija šest.

Podsjetimo, današnjim skupovima je prethodila duga rasprava o spornom trećem poglavlju za Srbiju i na Savjetu za opšte poslove EU, ali i na sinoćnjem susretu srpskog premijera sa visokom predstavnicom EU, susretu nakon kojega je premijer Vučić kratko izjavio.

"Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske, ali pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave niti bilo šta. Iako sam za sutra planirao mnogo sastanaka ovde u Briselu i prisustvo na medjuvladinoj konferenciji, mi se vraćamo koliko ovog trenutka za Beograd".

"Kao što znate, Hrvatska je medju državama koja nije za poglavlje 26 još digla rezervu, tražimo još dodatna pojašnjenja koja će nam Komisija pružiti. Naravno, Komisija u ime EU pregovara sa kandidatom i vjerujemo, optimisti smo da ćemo moći uočiti tu napredak i u tom kontekstu bi bili u poziciji dići tu rezervu vrlo brzo, možda već početkom iduće godine", rekao je ministar spoljnih poslova Hrvatske, Davor Ivo Stier.

"Do juče smo očekivali da ćemo moći otvoriti i poglavlje 26 koje se tiče obrazovanja, omladine, kulture i svih drugih važnih stvari koje su pokrivene tim poglavljem. To se nije desilo i naravno, zbog toga smo razočarani i nezadovoljni. Ali ništa ne može sprečiti prvo nas da krećemo putem napretka kojim Srbija ide. Mi se nećemo baviti stvarima koje ne mogu da pomognu regionalnu saradnju, mi hoćemo da se bavimo stvarima koje će da unaprede i naše društvo i regionalnu saradnju", poručila je ministarka u Vladi Srbije zaduzena za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

"Znate da nam za otvaranje novih poglavlja treba konsenzus svih 28 članica. U ovom slučaju, za poglavlje 26, nismo to imali i tako funkcioniše EU. Moram da vas podsjetim da od do sada otvorenih šest poglavlja za Srbiju, četiri su otvorena tokom slovačkog predsjedavanja. Ja vjerujem da je to jako dobra brzina", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara EU, ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak.

Crna Gora se i danas pokazala kao regionalni lider u evropskim integracijama- otvorila je dva nova, važna poglavlja.

"Poglavlje 19, socijalna politika, je poglavlje koje nam donosi najviše evropske standarde, kako pri zapošljavanju, socijalnoj sigurnosti, tako i u pravima radnika, zaštiti na radu, socijalnom dijalogu i mnogim drugim korisnim tekovinama koje je Unija gradila proteklih 60 godina i sada se intenzivno prenose u naš sistem. Pogavlje 11, poljoprivreda i ruralni razvoj, koje smo danas takodje otvorili, je veoma široko i zahtevno poglavlje, koje u CG gledamo kao mogućnost. Dakle, kao šansu da naši poljoprivrednici kroz otvaranje ovog poglavlja ubrzau svoje pristupanje standardima EU, da dodju do evropskih fondova", naglasio je ministar za evropska pitanja u vladi Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović.

Sa svoje strane, Evropljani su obećali da će, posebno kada je riječ o Srbiji, više novih poglavlja biti otvoreno naredne nego ove godine, dok su svi odali priznanje odlazećem slovačkom predsjedavanju za neumornu promociju proširenja i ukazivanje da je to najuspješniji dio evropskog projekta.

XS
SM
MD
LG