Linkovi

"Dijalogom do prekida blokade"


Pomirenje među zemljama regiona je od ključne važnosti, a odnosi Srbije i Hrvatske su integralni deo šireg pitanja o odnosima u regionu, izjavio je u sredu američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, dok je bivši izvestilac Evopskog parlamenta za priključenje Hrvatske Hanes Svoboda je razvoj događaja posle blokade u Briselu nazvao političkom igrom obe strane.

Otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije je veliki uspeh, ocenio je danas američki ambasador Kajl Skot i istakao da očekuje da poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi bude naredno koje će biti otvoreno.

Skot je rekao da je svestan da su neki ljudi razočarani što Srbija nije otvorila tri poglavlja, i mi bismo isto hteli da poglavlje 26 krene napred, jer Srbija na putu do integracija u Evropu treba da ostvari napredak na svim nivoima, dodao je američki ambasador:

"Juče je potpredsednik Bajden govorio sa premijerom Plenkovićem o tome da su važne stvari evropske integracije, a o bilateralnim problemima treba razgovarati u bilateralnim odnosima."

I predsednik Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Hanes Svoboda je izrazio nadu da će Srbija i Hrvatska u dijalogu vrlo brzo prekinuti nastalu blokadu, jer, kako je rekao, bilateralna pitanja među državama ne bi smela da remete pregovore sa EU.

Svoboda je podsetio da je bio izveštač Evropskog parlamenta za pristupanje Hrvatske, i da je ona u sporu sa Slovenijom obećala da neće blokirati ostale države na evropskom putu:

"Otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije mogu biti rešena razgovorom, pričom, iznošenjem argumenata i možda će neka od strana da promeni stav. Jedna ili druga strana, ali to je uvek pitanje dijaloga u samom regionu."

Nemački ambasador Aksel Ditman je izrazio uverenje da, posle otvaranja dva poglavlja u pregovorima Srbije i EU, postoje uslovi za skoro otvaranje i trećeg. Ditman je predočio nemačku podršku evropskim težnjama država regiona i podsetio na Berlinski proces, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG