Linkovi

Prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Bez pobednika u velikim gradovima


Arhiva - glasačka kutija na izborima za predsednika Hrvatske, oktobar 2020 (Foto: RSE/Mirsad Behram)
Arhiva - glasačka kutija na izborima za predsednika Hrvatske, oktobar 2020 (Foto: RSE/Mirsad Behram)

U Hrvatskoj je održan prvi krug lokalnih izbora.

U 19 sati, po tamošnjem vremenu, zatvoreno je 6.572 biračkih mesta. Prema izlaznim anketama, u četiri velika grada – Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu niko nije izabran za gradonačelnika sa osvojenih 50 odsto glasova u prvom krugu, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Prema izlaznim anketama, najviše glasova u hrvatskoj prestonici Zagrebu 48,61 odsto, osvojio je Tomislav Tomašević kandidat zeleno-leve koalicije “Možemo”.

Njegova stranka osvojila je najviše glasova za Gradsku skupštinu grada Zagreba - i to 45,96 procenata. Druga je po broju glasova kandidatkinja stranke preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - Jelena Pavičić-Vukičević sa 11,49 odsto.

U Rijeci kandidat SDP-a Marko Filipović vodi sa 30% glasova, a sa njim u drugi krug ulazi nezavisni Davor Štimac, dok su socijaldemokrati sa gotovo 30 posto najjača stranka u riječkom Gradskom vijeću.

U Splitu vodi kandidat liberalne stranke Centar Ivica Puljak s 27,41 odsto glasova, a sa njim mu drugi krug ide kandidat HDZ-a Vice Mihanović koji je dobio 23,41 procenata glasova.

U Osijeku vodi kandidat HDZ-a Ivan Radić sa 41,45% glasova a s njim u drugi krug ide kandidat desnih stranaka Domovinski pokret i Most Berislav Mlinarević koji je dobio 16,25 posto potpore u prvom krugu lokalnih izbora.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), izlaznost je do 16.30 bila 35,54 posto upisanih birača, nešto viša nego na lokalnim izborima 2017. godine, a nema ozbiljnijih primjedbi na izborni proces.

Tri miliona i 660 hiljada birača glasalo je za predstavničku i izvršnu vlast u 425 opšina, 127 gradova i 20 županija.

Birali su se članovi opštinskih i gradskih veća, većnici županijskih skupština, Gradske skupštine Grada Zagreba, opšinski načelnici, gradonačelnici i župani.

Takođe, biralo se sedamdesetak njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Drugi krug glasanja biće održan 30. maja u kom će učestvovati po dvoje kandidata sa najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

XS
SM
MD
LG