Linkovi

HDZ pobednik izbora u Hrvatskoj, za vladu neophodna koalicija


Hrvatska demokratska zajednica sa partnerima, relativni je pobednik nedeljnih prevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sa osvojenim 61 mandatom, dok je koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom osvojila 54 mesta u Saboru, pokazuju nezvanični rezultati Državne izborne komisije posle obrađenih 100 posto biračkih mesta. MOST ima 13, a koalicija oko Živog zida osam mandata. HDZ priprema platformu za pregovore, Lider SDP-a Zoran Milanović se povlači sa čela stranke.

U Sabor još ulaze Istarski demokratski sabor sa tri mandata, koalicija zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića s dva, dok je jedan mandat dobio Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje kog predvodi optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš.

Predstavnici nacionalnih manjina imaju ukupno osam poslanika, od čega su tri srpska i njih će i dalje predstavljati poslanici iz Samostalne demokratske srpske stranke.

HDZ je pobedio u šest izbornih jedinica, a SDP u četiri, među kojima i u Gradu Zagrebu.

Lider HDZ-a Andrej Plenković noćas je izjavio da je siguran da će ta stranka imati priliku da formira novu, stabilnu, evropski orjentisanu vladu. Za ponedeljak je predviđen sastanak stranačkih tela na kojima bi trebalo da bude utvrđena platforma za pregovore sa mogućim partnerim.

Sa druge strane, predsedenik SDP-a Zoran Milanović rekao je da Hrvatskoj treba stabilna vlada, ali da se još ne zna ko će je formirati.

„Stojimo na raspolaganju i svako od nas treba zatomiti svoje lične ambicije i taštine i staviti se na raspolaganje državi jer više na ovakav način kao zadnjih osam meseci ne može“, rekao je Milanović.

Lider Mosta, Božo Petrov rekao je da HDZ i SDP-u počinje da teče rok od pet dana da se izjasne o jamstvima koje je Most zatražio u zamenu za podršku budućoj vladi.

Za sastavljanje vlade potrebna je podrška 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Pregovori o vladi počeće ovih dana

Lider HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će pregovori o budućoj vladi početi ovih dana, a lideru SDP-a Zoranu Milanović poručio da bi bilo dobro da prvo čestita pobedniku izbora, a tek onda zaziva veliku koaliciju.

"Umesto poruka između redaka voleo bih da se pristojno čestita onome ko je bolji bio u utakmici, a onda zaziva velika koalicija", rekao je Plenković novinarima upitan o Milanovićevoj izjavi posle objave izbornih rezultata u kojoj se može iščitati i poziv na veliku koaliciju HDZ i SDP.

Takva koalicija zasad nije opcija, rekao je Plenković, a prenosi N1.

"Ovo je bio važan dan za hrvatsku demokratiju i HDZ koja je zajedništvom i kvalitetnim radom pokazala da smo vrlo brzo (ponovo) pridobili poverenje građana“, naglasio je Plenković.

On je rekao da mu jedan od glavnih ciljeva još u kampanji za predsednika stranke bio da HDZ "kao stožernu stranku jasno profiliše u desni centar, tamo gde je oduvek video i prvi predsednik HDZ Franjo Tuđman".

"Mislim da smo svi zajedno u kratkom roku to učinili i takav pristup naišao je na plodno tlo", ocenio je Plenković.

A lider Mosta Božo Petrov rekao je noćas da ostale koalicije koje su učestvovale na parlamentarnim izbotima u Hrvatskoj imaju rok od pet dana da odluče da li pristaju na njihove uslove, čime bi dobili podršku za sastavljanje Vlade.

"Ne moramo se voleti, ali država mora biti iznad svega", rekao je Petrov, dodavši da od ovoga trenutka teče rok od pet dana.

"Nećemo se cenjkati. Ako im je stalo do državnih interesa i do ravnopravnosti građana, mogu to pokazati delima, a ne rečima", dodao je.

Štampa: HDZ i Most pobednici, SDP najveći gubitnik izbora

HDZ i Most su pobednici, a SDP najveći gubitnik izbora, ocenjuje hrvatska štampa u danu posle izbora.

Jutarnji list navodi da je HDZ napravio veliki preokret u poslednja dva meseca, od kada je stranku preuzeo Andrej Plenković.

Rušenjem svoje vlade, koju su formirali zajedno s Mostom, činilo se da će HDZ izgubiti vanredne izbore, ali dogodilo se suprotno, podseća zagrebački dnevnik. Posebno se navodi da je Plenković uspeo da pobedi lidera SDP Zorana Milanovića, kome je pre dva meseca predviđana uverljiva pobeda na izborima.

Nove vlade, međutim, neće moći da bude bez postizbornih koalicija. List kao moguće opcije za političku stabilnost navodi veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a za koju, međutim, ocenjuje da je najmanje realna, i koaliciju s Mostom, koja je najrealnija, ali manje siguran put prema političkoj stabilnosti.

Ne isključuje se, medjutim, mogućnost da HDZ formira vlast i bez Mosta s nekoliko manjih stranaka koje će imati poslanike u parlamentu.

Večernji list ocenjuje da su izbori pokazali da HDZ i SDP više nisu "politički gospodari u zemlji", jer vlast više ne može da se sastavi bez treće opcije.

Riječki Novi list ističe da Hrvatsku ponovo čekaju teški i iscrljujući pregovori o formiranju nove vlade.

Milanović najavio povlačenje

Predsednik SDP-a Zoran Milanović je izjavio da je, nakon rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, odlučio da se više ne kandiduje za mesto predsednika stranke.

"Ne mislim da učestvujem na unutarstranačkim izborima. Pozivam tela da što pre raspišu unutarstranačke izbore", izjavio je Milanović na konferenciji za novinare.

Izbori unitar SDP-a, po statutu stranke, moraju se održati za najviše šest meseci.

''Videli smo najmanju izlaznost, za šta nisu krivi građani, nego očito mi. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, onima koji nisu ne zameram", izjavio je Milanović.

Na pitanje kome bi mogao dati podršku za mesto predsednika SDP-a, Milanović je rekao da "to mora biti neko ko će se boriti za malog čoveka".

Zasad se kao najizgledniji kandidati za Milanovićevog naslednika spominju Tonino Picula, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić.

XS
SM
MD
LG