Linkovi

Vlada u Hrvatskoj, izgleda, prebrodila krizu


Hrvatski sabor
Hrvatski sabor

Opozicija u Hrvatskoj, okupljena oko socijaldemokrata, narodnjaka i doskorašnjeg koalicionog partnera vladajućeg HDZ-a, koalicijom MOST, za sada nije uspela da okonča krizu vlasti time što bi izazvala nove vanredne parlamentarne izbore, nakon raspada koalicije koja je činila Vladu.

Najpre, hrvatski Sabor u četvrtak nije izglasao nepoverenje ministru finansija Zdravku Mamiću, pošto je pojedinačno glasanje svakog zastupnika okončano nerešenim rezultatom 75:75.

Drama je nastavljena nakon što je dosadašnji predsednik Sabora, Božo Petrov iz Mosta podneo ostavku. "Za ovu krizu odgovoran je Andrej Plenković. Krizu koja udara na same temelje hrvatske države. Plenković štiti sve što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskom privredi i društvu”, rekao je Petrov. Prema njegovim rečima, “Plenković nema politički legitimitet da vodi vladu jer nema dovoljan broj zastupnika, i nema većinu.”

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica uspela je, međutim, da i nakon raspada koalicije sa Mostom prikupi većinu i izabere novog predsednika Sabora, Gordana Jandrokovića.

Nova je većina sastavljena je od 72 ranija zastupnika većine – HDZ-a i njihovih partnera, svih osam zastupnika nacionalnih manjina u Saboru i četvorice koji su HDZ-u prišli ovih dana.

Opozicioni socijaldemokrati optužuju HDZ da im nova većina nije prava, već "sklepana". Ostaje otvoreno pitanje, poručuju oni, da li četvorica koja su prišla HDZ-u ovih dana podržavaju samo izbor novog predsednika Sabora, ili i opstanak Vlade Andreja Plenkovića.

U dojučerašnjem HDZ-ovi partneru, koaliciji Most, ne mire se s činjenicom da je HDZ sakupio dovoljno glasova za izbor predsednika Sabora i hoće da ta većina izglasa i četiri ministra na pozicije koje su ostale upražnjenje nakon izlaska Mostovih ministara iz Vlade.

"Kada već imamo tu saborsku većinu, stav kluba Mosta je da predsednik Vlade predloži četiri ministra iduće sedmice, kako bismo izabrali ministre u ministarstva, kako ne bismo na pauzu u radu dok su lokalni izbori otišli sa krnjom Vladom bez četiri ministra", kazao je Nikola Grmoja iz Mosta, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

I nevladina organizacija GONG traži da se pre lokalnih izbora zakazanih za 21. juna izaberu novi ministri, jer bi oni bili – kako Ustav nalaže – odgovorni Saboru, dok su u sadašnjoj situaciji državni sekretari koji privremeno vode ministarstva odgovorni samo premijeru.

Opozicioni narodnjaci prikupljaju potpise za izglasavanje nepoverenja Plenkovićevoj Vladi. Ako sakupe potrebnih tridesetak potpisa, to će biti na dnevnom redu Sabora početkom juna, nakon dva kruga lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG