Linkovi

Preliminarni rezultati: HDZ-u najviše poslaničkih mesta u Hrvatskom saboru


Andrej Plenković, predsednik HDZ-a i aktuelni hrvatski premijer (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Hrvatska demokratska zajednica, aktuelnog premijera Andreja Plenkovića, osvojila je 66 mandata u Hrvatskom saboru, objavilo je Državno izborno povjerenstvo na osnovu prebrojanih glasova sa 96,91 odsto biračkih mesta. Reč je o nezvaničnim preliminarnim rezultatima.

Sledi koalicija Restart, okupljena oko Socijaldemokratske partije Davora Bernardića, sa 41.

Iza te dve političke grupacije nalaze se "Domovinski pokret" sa 16, lista Most osvojila je 8, a "Možemo" 7 mandata. U Sabor prema nepotpunim rezultatima ulazi koalicija stranaka "Pametno", "Fokus" te "Stranka s imenom i prezimenom" koja osvaja 3 mandata, a jedan mandat osvaja Hrvatska narodna stranka, kao i Reformisti.

Za formiranje većine potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.

Plenković: Rezultat obavezuje

Andrej Plenković, lider HDZ-a stranke koja je prema nezvaničnim rezultatima osvojila najviše mandata, poručio je da je izborni rezultat značajan - jer je vlada koju je predvodio do izbora imala težak mandat.

"Želim zahvaliti svim hrvatskim građanima koji su izašli na izbore, bilo da su glas dali nama ili drugim strankama. To je demokracija. Danas, ovakav rezultat HDZ-a, ne samo da je velik nego i obavezuje jer smo imali težak mandat", rekao je dosadašnji hrvatski premijer - objavila je televizija N1.

Plenković je ukazao da predstoje izazovi koji zahtevaju rad, energiju, entuzijazam, znanje i iskustvo.

"Hrvatska treba rješenja za ekonomiju, zdravstvo, jačanje demokratije, jačanje manjinskih prava. Hrvatska treba vladu koja će voditi i baštiniti vrijednosti HDZ-a i njenog prvog predsjednika Franje Tuđmana, jer smo u proteklim godinama postavili HDZ tamo gdje ga je on oduvijek stavljao i želio", naveo je on.

Davor Bernardić, predsednik Socijaldemokratske partije, rekao je povodom izbornih rezultata koji su u delu hrvatske javnosti doživljeni kao neuspeh da ne beži od odgovornosti i da je spreman da se povuče sa funkcije.

"Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP i Restart koaliciju, ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. Sutra ćemo o tome razgovarati na Predsjedništvu stranke", rekao je okupljenima u sedištu stranke Bernardić - odakle je uputio čestike HDZ-u i Andreju Plenkoviću.

Epidemiološke mere

Oko 3,8 miliona upisanih birača glasalo je na oko 7.000 biračkih mesta za saborske poslanike - sa ukupno 192 liste na kojima je bilo 2.700 kandidata.

Birao se 151 poslanik, od kojih 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, a osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u dvanaestoj jedinici koju čini cela država.

Izbori su održani uz primenu epidemioloških mera čija je svrha sprečavanje širenja pandemije koronavirusa. Birači pre ulaska na biračko mesto moraju poštovati fizičku udaljenost, dezinfikovati ruke, preporučeno je nošenje maski i hemijske olovke kojom se glasa.

Predizborne ankete ukazale su da bi najveći broj glasova mogle usvojiti dve najveće političke grupacije u Hrvatskoj - Hrvatska demokratska zajednica, koju predvodi aktuelni premijer Andrej Plenković i Socijaldemokratska partija, odnosno koalicija Restart okupljena oko nje, Davora Bernardića, objavila je agencija Fonet.

Pripadnici srpske manjine u hrvatskom parlamentu imaju tri zagarantovana mesta, za koja su glavni pretendenti, Samostalna Demokratska Srpska Stranka Milorada Pupovca i Demokratski savez Srba - Damira Milakovića.

Redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj je trebalo da budu održani u decembru tekuće godine, ali je prema procenama nadležnih, epidemiološka situacija uticala na to da se održe ranije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG