Linkovi

Pobeda HDZ-a na parlamentarnim izborima


Tomislav Karamarko, lider Domoljubne koalicije i predsednik HDZ-a u Zagrebu, 9. novembar 2015.
Tomislav Karamarko, lider Domoljubne koalicije i predsednik HDZ-a u Zagrebu, 9. novembar 2015.

Hrvatska konzervativna opozicija, “Domoljubna koalicija", desnog centra predvođena HDZ-om, osvojila je najveći broj mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali ne dovoljno da samostalno obrazuje vladu.

Izborna komisija je saopštila da je na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, “Domoljubna koalicija” osvojila 59 od ukupno 151 poslaničkog mesta u Hrvatskom saboru.

"Ova pobeda nas dovodi u poziciju vođenja naše zemlje, zemlje koja se nalazi u teškom stanju", izjavio je lider Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko.

Bivši šef hrvatske obaveštajne službe i koosnivač HDZ-a, Tomislav Karamarko je svoju kampanju zasnivao na kritikama vlade levo od centra, premijera Zorana Milanovića, zato što je dozvolila hiljadama migranata, pretežno sa Bliskog istoka da proteklih meseci neometano prolaze kroz Hrvatsku.

Karamarko, koji se sa svojim nacionalistički nastrojenim istomišljenicima borio za nezavisnost Hrvatske, koristio je svoju kampanju za isticanje patriotizma i obećanja za otvaranje novih radnih mesta, dok se Milanovićeva kampanja zasnivala na obećanjima o ekonomskom rastu i konstantnim pokušajima povezivanja opozicije sa korupcijom.

Vladajuća koalicija levog centra "Hrvatska raste, nema povratka na staro" predvođena SDP-om, osvojila je 56 mesta u Saboru.

Relativno nova nezavisna lista Most osvojila je 19 mesta i biće ključna u pregovorima za formiranje koalicione vlade.

Zbog nepravilnosti, na sedam biračkih mesta u četiri izborne jedinice, izbori će biti ponovljeni iduće nedelje, ali pošto se radi o malim izbornim jedinicama, rezultati glasanja neće uticati na već objavljene opšte rezultate, saopšteno je iz izborne komisije.

XS
SM
MD
LG