Linkovi

Hong Kong: Pregovori u utorak


Demonstranti brane improvizovane barikade u četvrti Mong Kok u Hong Kongu 18. oktobra 2014.

Vlada Hong Konga saopštila je da će verovatno u utorak započeti razgovore sa studentima demonstrantima, posle više noći sukoba izmedju policije i aktivista za demokratiju koji su paralizovali delove te teritorije.

Glavni sekretar Hong Konga, Keri Lem, izjavila je da utorak najraniji od tri dana koje je vlada ponudila Federaciji studenata Hong Konga. Ona je dodala da je ostvaren dobar napredak u pripremama za dijalog.

Pre nekoliko dana, šef vlade Hong Konga, Leung Čun-jing izjavio je da traži načine da nastavi razgovore sa liderima protesta koji su ranije ovog meseca zastali pošto se vlada povukla iz dijaloga.

Leung je izjavio da je spreman da razgovara o mogućnosti univerzalnog prava glasa. Medjutim, komunističke vlasti u Pekingu kažu da neće promeniti odluku da same vrše odabir kandidata koji mogu da se kandiduju na izborima u Hong Kongu 2017. i da neće sprovesti dodatne izborne reforme.

U subotu, policija je ponovo upotrebila biber-sprej i pendreke u sukobu sa desetinama demonstranata koji su se zaklanjali kišobranima. Demonstranti i dalje okupiraju kamp u gradskoj četvrti Mong Kokg.

Vlasti navode da je uhapšeno 26 osoba a da je 15 policajaca povredjeno u jutrošnjim okršajima.

XS
SM
MD
LG